Honderdduizenden Belgen kunnen vervroegd tweede prik met AstraZeneca krijgen door nieuwe levering

Mensen die voor 12 mei een uitnodiging voor een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, zullen hun tweede dosis vroeger kunnen krijgen dan oorspronkelijk gepland. Dat komt omdat AstraZeneca vandaag 700.000 extra dosissen heeft geleverd. In totaal gaat het om een paar 100.000 landgenoten.

Voor het vaccin van AstraZeneca gold tussen de eerste en tweede dosis oorspronkelijk een wachttijd van 12 weken. Maar op 12 mei beslisten onze regeringen om de wachttijd in te korten tot 8 weken. Mensen die na die datum een uitnodiging kregen voor een vaccinatie met AstraZeneca, zouden dus minder lang moeten wachten op een tweede dosis. Voor mensen die voor die datum een uitnodiging hadden gekregen, bleef de wachttijd 12 weken. 

Omdat AstraZeneca vandaag 700.000 extra dosissen van het vaccin heeft geleverd, kan de wachttijd voor iedereen worden ingekort tot 8 weken. Voor de landgenoten die al voor 12 mei hun eerste dosis van het vaccin hadden gekregen, betekent het dat zij al in juli om hun tweede prik kunnen gaan, in plaats van in augustus.

Afspraak zelf vervroegen

Wie nog tot augustus moet wachten op een tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin,  kan zijn of haar afspraak vanaf morgen zelf vervroegen. "De makkelijkste weg is dat je de mail opzoekt waarin je werd uitgenodigd voor je tweede vaccinatie", legt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid uit. "Als je in die mail de voorgestelde afspraak weigert, dan krijg je  opnieuw een mail waarin je een nieuwe afspraak kan maken op een vroegere datum. Hou er wel rekening mee dat het aantal beschikbare tijdslots beperkt is. Je kan dus niet vrijuit kiezen." 

Op de website laatjevaccineren.be staan alle manieren waarop je een afspraak kan wijzigen of vervroegen uitgelegd.  

In Brussel, waar er meer vaccinweigeraars zijn, zijn er sowieso nog Astra Zeneca-vaccins op overschot. Brusselaars die in augustus nog een tweede AstraZeneca-vaccin moesten krijgen, hebben twee weken geleden al een sms gekregen waarin hen voorgesteld werd om hun afspraak te vervroegen. In totaal zou het volgens Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie om 14.000 mensen gaan. 

Race tegen deltavariant

Dat de vaccinatiecampagne door de levering van extra AstraZeneca-vaccins kan worden versneld, is een goede zaak. Want intussen is de deltavariant van het coronavirus in opmars. Naar verwachting zal die in de loop van de zomer in België en Europa dominant worden. 

De deltavariant, ook wel Indiase variant genoemd, is veel besmettelijker dan het oorspronkelijke coronavirus. Om te vermijden dat mensen door de variant ernstig ziek worden en in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, is het belangrijk dat ze volledig gevaccineerd zijn. Uit gegevens die Public Health England eerder deze maand gepubliceerd heeft, blijkt dat mensen die 2 dosissen van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, 92% minder risico lopen om in het ziekenhuis te belanden. 

“Dat mensen vervroegd hun tweede AstraZeneca-vaccin kunnen krijgen, is vooral goed nieuws voor mensen met onderliggende aandoeningen”, zegt Gudrun Briat van de taskforce Vaccinatie. “Want voor hen is de deltavariant extra gevaarlijk.” 

Het feit dat het vaccin iets beter werkt na 12 weken, weegt niet op tegen het feit dat mensen 4 weken eerder beschermd kunnen zijn

Gudrun Briat, taskforce Vaccinatie

Nochtans tonen studies aan dat het AstraZeneca-vaccin nog beter beschermt als de wachttijd tussen de eerste en de tweede dosis 12 weken bedraagt. Maar volgens Briat valt er geen tijd te verliezen: “De deltavariant rukt razendsnel op. Het feit dat het vaccin iets beter werkt na 12 weken, weegt niet op tegen het feit dat mensen 4 weken eerder beschermd kunnen zijn. Dat is in de gegeven omstandigheden het allerbelangrijkste.”  

Bekijk hier wat vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) over de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin te vertellen heeft:

Videospeler inladen...

Meest gelezen