Videospeler inladen...

5 ton vis zwemt visvijver uit in Genk door overvloedige regen: "In 5 minuten tijd stond het hier blank"

In Genk stroomde de visvijver van visclub Kunst en Geduld in Winterslag buiten haar oevers. 5 ton vis zwom zo de Stiemervallei in. "Dat doet nog het meeste pijn. Die karpervissen zijn ten dode opgeschreven."

"Op 5 minuten tijd stond alles hier blank", vertelt Frederic Wilisqui van de visclub. Hij kreeg gisterenavond telefoon van een medewerker dat de vijver aan het stijgen was. "Ik wilde het eerst niet geloven, maar het water kwam uit de straat gespoten. Alles is om weg te gooien, want hier binnen stond het water gisterenavond 1 meter 20 hoog. Stopcontacten vielen uit de muur en frigo's lagen ondersteboven."

Dode vissen

Op de vijver stond zo'n 10 tot 12 ton vis, de helft daarvan is de Stiemervallei in gezwommen. "Die hebben vrij spel, we zijn ze kwijt." Volgens Wilisqui zijn alle vissen in de vijver en daarbuiten ten dode opgeschreven: "Ze zwemmen nu in vervuild water, het is eerder een modderpoel dan een vijver en het ruikt hier ook naar mazout. Die beesten zijn gewend om in optimaal water te zwemmen."

De vissen zijn gewoon om in optimaal water te zwemmen

Frederic Wilisqui

Nadat de expert van de verzekering kwam, zijn de vele vrijwilligers van de visclub begonnen met de opkuis. Ze scheppen in hun waterpakken met schepzakken de karpers van de straat en de parking. 30 à 40 vissen zijn al dood opgeschept op de parking, de anderen proberen ze te vangen zodat ze niet in de beek terecht komen.

Om de vijver terug klaar te maken als visvijver is zo'n 50.000 à 60.000 euro nodig. Het water moet gezuiverd worden, PH-waarde en zuurstofgehalte op niveau zijn en er moeten nieuwe vissen aangekocht worden.  De visvijver bestaat al sinds 1956. 

Meest gelezen