BELGA

Antwerpse douaniers voeren actie in de haven: "De besparingen maken de dienst kapot"

De douane voert vandaag een stiptheidsactie in en rond de haven van Antwerpen. Op verschillende wegen worden vooral vrachtwagens zeer uitgebreid gecontroleerd. De actie zal wellicht voor verkeershinder zorgen. "Met de actie eisen we meer middelen en extra mankracht.  We beseffen dat we hinder veroorzaken, maar ze hebben geen andere keuze", zegt Johan Lippens van de christelijke vakbond ACV. 

De douaniers vragen al langer om extra personeel, betere pensioenvoorwaarden en een eerlijker loon. Na eerdere acties kwam het tot overleg met de minister, maar dat draaide volgens de vakbond op niets uit. Vooral aan het personeelstekort moet iets gedaan worden volgens Lippens. "Het tekort is zo omvangrijk dat het zorgt voor problemen met shiftregelingen. Er is geen extra personeel om problemen op te vangen. Verschillende kantoren worden gesloten of samengevoegd omdat er niemand is om ze te bemannen. Die afbouw maakt het voor de douaniers onmogelijk om hun taken op een goede manier uit te voeren."  

Naast nieuwe collega's eisen de douaneambtenaren ook meer middelen. "Er moeten dringend geld vrijgemaakt worden. De besparingen duren nu al 15 jaar en richten simpelweg schade aan binnen de douane", gaat Lippens verder.

Al 15 jaar lang wordt er bespaard op de douane. Dat richt echt schade aan binnen de dienst

Johan Lippens van het ACV

Het doel heiligt de middelen

De ambtenaren beseffen dat ze vandaag hinder veroorzaken, maar zien geen andere uitweg meer. "We moeten een duidelijk signaal geven dat het zo niet verder kan. Als douane kunnen we ook moeilijk andere acties voeren die een impact hebben en genoeg aandacht trekken." 

Vandaar de stiptheidsactie of omvangrijke controles. Die zullen zich volgens Lippens vooral focussen op het vrachtverkeer, maar de douane mag ook andere voertuigen controleren. De controlepunten zullen tijdens de dag ook van locatie veranderen, zodat de actie niet te veel overlast veroorzaakt op dezelfde plek. 

Ook tijdens de maand juli plannen de vakbonden ingrijpende acties. Die acties moeten aantonen hoe belangrijk de douane is in de strijd tegen belastingfraude en drugssmokkel, benadrukt Lippens. "De douane controleert alles wat het land binnenkomt. Als drugs of andere illegale zaken in containers gevonden worden, zijn het de douaniers die de eerste vaststellingen doen en verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de goederen."

Meest gelezen