Vernon en Ricardo met hun dochters, een tweeling. Clinton, Maryland. | FOTO: © BART HEYNEN

IN BEELD - Belgische fotograaf Bart Heynen toont het alledaagse leven van homovaders en hun kinderen

De Belgische fotograaf Bart Heynen heeft een nieuw fotoboek "Dads" uit, waarin hij het dagelijkse leven van Amerikaanse homovaders met hun kinderen in beeld brengt. Heynen is zelf ook homo en vader van twee jongens, en begon dit project om hen te laten zien dat er wel meer families zijn met twee papa's.

Twee vaders die de haren van hun dochters vlechten. Een homokoppel dat in de keuken in de weer is om wat fruit klaar te maken voor hun twee zoontjes. Of gewoon met z'n allen samen in bed liggen. De Belgische fotograaf Bart Heynen heeft treffende beelden gemaakt van dit soort alledaagse taferelen van homovaders en hun kinderen uit meer dan 40 twee- en eenouder­gezinnen van New York tot Los Angeles.

Het resulteerde in het fotoboek "Dads", dat gisteren verscheen bij Powerhouse Books, maar ook daarvoor al met groot enthousiasme werd onthaald.  Het dook op in internationale media, van CNN en The New York Times tot in Portugal en Japan. Ook modebladen zoals i-D of Dazed & Confused schreven erover.

Al en Chris met hun zonen Tommy en Luca. Asbury Park, New Jersey. | FOTO: © BART HEYNEN

Heynen, die in New York woont, begon aan het project toen hij bij gebrek aan rolmodellen op zoek ging naar andere homo-ouders. Hij vond ze over het hele land. Sinds het homohuwelijk legaal werd in de Verenigde Staten in 2015, heeft er een heuse babyboom in de homogemeenschap plaatsgevonden, via adoptie of via eiceldonoren en draagmoeders. "Gaandeweg werd dit project iets meer", vertelt hij tegen Het Nieuwsblad. "Het werd een manier om te tonen dat een gezin mogelijk is voor iedereen die ervan droomt."

De gezichtsuitdrukkingen van zowel de baby's als de vaders kloppen helemaal – een mengeling van nieuwsgierigheid en trots

Magnumfotograaf Martin Parr

"Met "Dads" wist Bart Heynen een verbazingwekkend nauwkeurig beeld van het leven van vaders met hun baby's te schetsen. De gezichtsuitdrukkingen en blikken van zowel de baby's als de vaders, kloppen helemaal – een mengeling van nieuwsgierigheid en trots", zegt Magnumfotograaf Martin Parr, die wel eens de invloedrijkste fotograaf ter wereld genoemd wordt.

Fotograaf Bart Heynen en Rob met hun zoontjes Ethan en Noah om halfzeven ‘s morgens. Antwerpen.  | FOTO: © BART HEYNEN

Heynen groeide op in België en behaalde zijn diploma aan de Vrije Universiteit Brussel, waarna hij als freelancefotograaf werkte voor verschillende Belgische en Nederlandse media. Hij verhuisde voor zijn opleiding fotografie naar Amerika, en woont nu samen met zijn man en tweelingzonen in New York. 

Ik wil aantonen dat iedereen een gezin mag stichten, los van iemands seksuele geaardheid

Fotograaf Bart Heynen

Met dit boek wil hij andere homokoppels hoop geven: "Ik wil aantonen dat iedereen een gezin mag stichten, los van iemands seksuele geaardheid."

Bekijk hieronder meer foto's uit het boek "Dads" van Bart Heynen.

Milo met haar vaders en zus. New York City. | FOTO: © BART HEYNEN
Dennis kamt het haar van Élan. Brooklyn, New York. | FOTO: © BART HEYNEN
Jonathan en Eric met hun familie tijdens de viering van de sabbat. Brooklyn, New York. | FOTO: © BART HEYNEN
Tom en Mike met hun zoon Jack op een trainingsveld van de Horace Mann School. Bronx, New York. | FOTO: © BART HEYNEN
Johnny met zijn man en kinderen. Totowa, New Jersey. | FOTO: © BART HEYNEN
Glenn en zijn familie terwijl hij een praatje maakt met de buren. Brooklyn, New York. | FOTO: © BART HEYNEN
Harrison en Christopher met hun dochter Genhi. Brooklyn, New York. | FOTO: © BART HEYNEN

Meest gelezen