Zo goed als iedereen kent de provinciale domeinen in Vlaanderen

Amper vier procent van de Vlamingen heeft nog nooit een provinciaal domein bezocht en bijna iedereen (99%) kan zonder probleem een of meer provinciale domeinen opnoemen. Het overvloedige groen en de natuur waarin je een wandeling kan maken of waar je rust vindt, zijn de belangrijkste redenen voor een bezoek. 

Vlaanderen telt 56 provinciale domeinen, waarvan er 20 in West-Vlaanderen liggen. “Dat is historisch gegroeid, het totale aanbod aan natuurgebieden in onze provincie is erg klein. Het Agentschap Natuur & Bos heeft bij ons maar 8.000 hectare in beheer, in vergelijking met bijvoorbeeld Limburg is dat een peulschil. Met die provinciale domeinen hebben we er voor gezorgd dat er voldoende natuur in de buurt ligt van alle West-Vlamingen”, zegt Jurgen Vanlerberghe (Vooruit), gedeputeerde van West-Vlaanderen. 

Limburg bengelt met 3 provinciale domeinen onderaan het lijstje. “Maar wij hebben met Bokrijk misschien wel het meeste bekende domein in Vlaanderen”, zegt Gert Nulens, directeur van het provinciaal domein Dommelhof. “Bokrijk springt er natuurlijk uit als groot openluchtmuseum, maar het is ook een prachtig domein waar je kan fietsen of wandelen.” 

Digitale panelbevraging

De Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) lanceerde via een digitale panelbevraging een onderzoek bij 5.000 Vlamingen, dat komt neer op 1.000 per provincie. Westtoer en Profacts hebben het onderzoek uitgevoerd. “We wilden te weten komen hoe goed de domeinen gekend zijn, hoe vaak ze werden bezocht en wat het oordeel is van de Vlaming over het aanbod. We zien een aantal verschillen per provincie. In West-Vlaanderen komt het wandelen prominenter naar voor als reden om een bezoekje te brengen. In Antwerpen en Limburg weegt het belang van evenementen dan weer meer door dan in de andere provincies”, zegt Darline Vandaele van het kenniscentrum Westtoer. 

Covid beïnvloedde bezoek aan provinciale domeinen

Tijdens de coronalockdown hebben heel wat provinciale domeinen de deuren moeten sluiten. “We zien dat de Vlaming in die periode op zoek is gegaan naar een aantal kleinere, misschien nog onbekendere domeinen. Zo kwamen de Baliekouter in Dentergem en Bergelen in Gullegem meer in het vizier in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen hadden het Gentbos in Merelbeke en de Roomakker in Tielrode meer succes. En in Antwerpen ontdekten heel wat mensen onder meer het Prinsenpark in Retie.”  Tijdens de coronaperiode heeft bijna de helft van de Vlamingen (45%) één domein bezocht.  ”Drie op vier lieten weten dat zij de domeinen nog meer dan vroeger kan appreciëren.”

Investeren blijft verantwoord

“Het onderzoek is belangrijk om bepaalde zaken te meten. Het blijft bijvoorbeeld interessant om te investeren in onze provinciale domeinen. Onlangs hebben we 1 miljoen euro geïnvesteerd in de tentoonstelling van het Bulskampveld. Nu kunnen we cijfermatig onderbouwen dat die investering een maatschappelijke doelstelling vervult”, zegt Jurgen Vanlerberghe. 

In Vlaams Brabant denken ze er net zo over. “Het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw is de voorbije jaren veel veranderd. Het is ons kleinste provinciedomein maar heeft wel het grootste binnenmeer van Vlaanderen”, aldus Ann Schevenels (Open VLD), gedeputeerde van Vlaams Brabant. “Vorig jaar hebben we een ongeziene saneringsoperatie uitgevoerd omdat de kwaliteit van het water zienderogen achteruit ging. En dat zal resultaat opleveren, want sinds corona is de natuur weer een stuk belangrijker in het leven van de mensen.” 

Meest gelezen