Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bill Cosby vrijgelaten uit gevangenis nadat Hooggerechtshof veroordeling ongedaan had gemaakt door procedurefouten

In de VS heeft de voormalige tv-ster Bill Cosby (83) de gevangenis mogen verlaten nadat het Hooggerechtshof van de staat Pennsylvania had aangekondigd dat zijn veroordeling ongedaan werd gemaakt. Cosby werd in 2018 veroordeeld voor seksueel misbruik, maar mocht in de eerste plaats niet aangeklaagd worden volgens het hof. "Ik heb altijd mijn onschuld volgehouden", reageert Cosby zelf op Twitter.

De Amerikaanse acteur en komiek - wereldberoemd door zijn rol in The Cosby Show - werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 tot 10 jaar, waarvan hij al meer dan twee jaar uitzat in een gevangenis in Philadelphia. Hij werd schuldig bevonden aan het drogeren en aanranden van Andrea Constand in 2004. Pas in 2015 werd hij gearresteerd en aangeklaagd, slechts enkele dagen voordat zijn zaak zou verjaren. 

"Er zijn hier maar weinig positieve reacties op de vrijlating van Bill Cosby", reageert Björn Soenens in "Het journaal laat":

Videospeler inladen...

Maar die veroordeling wordt nu dus teruggedraaid nadat ontdekt werd dat Cosby een overeenkomst had met een aanklager die vroeger met de zaak belast was. Die had gezegd dat Cosby niet in de zaak zou worden aangeklaagd. 

Bekijk hier de eerste beelden van Cosby na zijn vrijlating:

Videospeler inladen...

Toen een nieuwe procureur jaren later besliste om de zaak opnieuw op te starten, werd een schadelijke getuigenis van toen gebruikt tegen Cosby. Maar door die overeenkomst mocht dat dus niet, redeneert het hof.

"Er is maar één manier om Cosby's imago volledig te herstellen", klinkt het in een statement van het hof. "Hij moet worden vrijgelaten en elke toekomstige vervolging voor deze aanklacht moet worden uitgesloten ... Wij betwisten niet dat deze beslissing zeldzaam is. Maar het is hier gerechtvaardigd."

Wij betwisten niet dat deze beslissing zeldzaam is, maar het is hier gerechtvaardigd

Daarnaast zouden er ook getuigenissen zijn afgelegd door vrouwen die niets te maken hadden met de zaak. Het hof oordeelde dat dat niet rechtvaardig is, hoewel een hof van beroep in het verleden had gezegd dat de getuigenissen een patroon van misbruik aantoonden. 

"Nooit mijn verhaal veranderd"

Een paar uur na zijn vrijlating heeft Cosby zelf gereageerd op Twitter. "Ik heb nooit mijn verhaal veranderd, ik heb altijd mijn onschuld volgehouden", schrijft hij. "Bedankt aan al mijn fans en vrienden die me hebben bijgestaan. Bedankt aan het Hooggerechtshof voor het handhaven van de wet." 

60 vrouwen

Meer dan 60 vrouwen hadden Cosby beschuldigd van seksueel misbruik. In het proces ging het wel maar om één enkel geval uit 2004. De jury achtte het bewezen dat de acteur een vrouw gedrogeerd had en daarna seksueel misbruikt had. Cosby heeft altijd zijn onschuld staande gehouden.

Cosby was de eerste beroemdheid die berecht en veroordeeld werd tijdens het #MeToo-tijdperk. De zaak werd beschouwd als een overwinning in de strijd tegen het seksueel geweld op vrouwen. 

Bekijk hier een carrièreoverzicht van voor Cosby's veroordeling (29 april 2018):

Videospeler inladen...

Meest gelezen