ROBIN UTRECHT

Coronablog: delta-variant bij bijna kwart van nieuwe besmettingen in België

De delta-variant van het coronavirus blijft ook terrein winnen in ons land, zo heeft Sciensano aangekondigd op de wekelijkse persconferentie. Door de levering van 700.000 vaccins van AstraZeneca kunnen honderdduizenden mensen een vervroegde tweede prik van het vaccin krijgen. De tussenperiode tussen de eerste en tweede prik kan ingekort worden van 12 naar 8 weken. Volg alle updates over de coronacrisis in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Delta-variant in ons land goed voor bijna kwart van nieuwe bevestigde besmettingen

De delta-variant van het coronavirus wint steeds meer terrein in ons land. Zo is de variant momenteel verantwoordelijk voor 23 procent van het aantal nieuwe bevestigde besmettingen, tegenover 16 procent de week ervoor. "In absolute aantallen stijgt het aantal besmettingen met de deltavariant relatief traag", zegt viroloog Steven Van Gucht daarover. "Dat is vooral dankzij de algemeen dalende circulatie van het virus"

Meer weten over de delta-variant? Dat kan via onderstaand artikel

Nog enkele interessante zaken uit de persconferentie:

  • De coronacijfers blijven hun gunstige pad verderzetten, maar de komende dagen moeten duidelijk maken of we al dan niet richting een bodem evolueren. "De daling van het aantal besmettingen en in mindere mate van de ziekenhuisopnames, lijkt weliswaar af te remmen", aldus Van Gucht. Door de vele versoepelingen is het mogelijk dat het aantal besmettingen komende weken weer zal stijgen. De impact op de ziekenhuisopnames kan daarbij relatief beperkt blijven, dankzij de voortschrijdende vaccinatiecampagne en mits zij die niet volledig gevaccineerd zijn, hun contacten blijven beperken."
  • Het toenemend aantal testen van reizigers maakt het interpreteren van de trends in de coronacijfers, moeilijker. Bovendien zorgen de vaccinaties ervoor dat verhoudingsgewijs minder mensen opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. "Het wordt dan ook steeds belangrijker om vooral de ziekenhuisopnames op te volgen als belangrijkste indicator."
  • De ziekenhuisopnames gaan verder in dalende lijn, al vertraagt de daling wel. Er is ook een verjonging in het profiel van de patiënten: de meesten zijn jonger dan 60 jaar. "Opnieuw een duidelijke indicatie van de goede werkzaamheid van de vaccins", verduidelijkt Van Gucht. Veertig procent van de patiënten zijn veertigers en vijftigers, 32 procent zijn twintigers en dertigers
  • Als de daling zo verdergaat, bereiken we tegen 10 juli de symbolische grens van 100 covid-patiënten op intensieve zorg.

Herbekijk hier de persconferentie

Zwitserland doneert 4 miljoen doses AstraZeneca aan Covax

Zwitserland doneert 4 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin via het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land heeft het coronavaccin van de Brits-Zweedse geneesmiddelenfabrikant nog niet goedgekeurd en zit met een voorraad van 5,4 miljoen doses.

Het in april vorig jaar opgezette Covax heeft veel minder vaccins verdeeld dan oorspronkelijk gepland, vooral omdat rijke landen een groot deel van de productie opkochten of reserveerden. Eind dit jaar zouden 2 miljard doses via Covax verspreid moeten zijn, maar nu zijn dat er nog geen 90 miljoen.

Epidemioloog Van Damme: "Tweede prik is enige antwoord op oprukkende deltavariant"

Door de extra levering van 700.000 dosissen van het  AstraZeneca-vaccin kunnen honderdduizenden mensen versneld hun tweede prik krijgen. Dat is heel belangrijk in de strijd tegen de deltavariant van het virus, die ook in België aan een opmars bezig is, zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake".

"De maand juli is een maand waar we heel veel tweede dosissen gaan toedienen. Het is heel belangrijk dat de mensen daarop ingaan", zegt Van Damme. "Het is het enige antwoord op de oprukkende deltavariant,  die houd je zo maar niet tegen. De enige manier om die tegen te houden, is zorgen dat die variant geen kwetsbare mensen kan vinden, dus moeten die mensen goed gevaccineerd zijn."

Videospeler inladen...

Vakantiegangers liggen mee aan basis van tweede coronagolf in Europa

Ons reisgedrag in de zomer van vorig jaar speelde een rol in de zware, tweede golf in het najaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Voor België maakte het weinig verschil, maar de impact op landen met weinig brandhaarden was groot.

Lees meer in  dit artikel:

Enkel Ierland niet klaar voor coronacertificaat

Enkel Ierland is niet klaar voor de inwerkingtreding van het coronacertificaat dat reizen in de Europese Unie vanaf morgen makkelijker moet maken. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders meegedeeld.

Morgen treedt de verordening over het certificaat in werking. Dan moeten alle lidstaten het document erkennen waarin wordt aangegeven dat de houder gevaccineerd is, een negatieve coronatest heeft ondergaan of hersteld is van een besmetting. Het systeem dient in de eerste plaats om grensoverschrijdend reizen makkelijker te maken, maar de Commissie beveelt het certificaat ook aan voor binnenlandse doeleinden, zoals de toegang tot festivals. 

Poetin moedigt Russen aan om zich te laten vaccineren, maar verzet zich tegen verplichting

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn landgenoten opgeroepen om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Hij verzet zich wel tegen een algemene verplichting tot vaccinatie.

Rusland heeft vandaag een recordaantal van 669 coronadoden op 24 uur tijd opgetekend. De oorzaak daarvoor ligt onder meer bij de stevige opgang van de deltavariant en bij de lage vaccinatiegraad. Heel wat Russen staan wantrouwig tegenover de in eigen land geproduceerde vaccins.

Nederland gaat jongeren vanaf 12 vaccineren

Alle Nederlandse gezonde jongeren van 12 tot 17 jaar oud kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat hebben de autoriteiten besloten na een positief besluit van de Gezondheidsraad, maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekend. Ze kunnen zich melden voor een prik van BioNTech/Pfizer, het vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik bij jongeren. In België is er nog geen beslissing over de vaccinatie van gezonde 12- tot 15-jarigen.

Thailand laat weer buitenlandse toeristen toe op Phuket

Thailand zal vanaf morgen weer buitenlandse toeristen toelaten op het vakantie-eiland Phuket. Volledig gevaccineerde reizigers kunnen onder voorwaarden worden toegelaten, zonder dat ze in quarantaine moeten gaan. De beslissing was eerder al aangekondigd, maar kwam onder druk te staan door de grote stijging van het aantal coronabesmettingen in de rest van Thailand.

Het Zuidoost-Aziatische land probeert momenteel een derde coronagolf in te dammen door beperkingen op te leggen in en rond de hoofdstad Bangkok, waar de alfa- en deltavariant van het virus zich snel verspreiden. Vandaag werden in heel Thailand 53 bijkomende coronasterfgevallen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Meest gelezen