Radio 2

Limburg heeft een droogtecoördinator: "Wateroverlast en droogte gaan hand in hand"

Provincie Limburg heeft vandaag haar droogtecoördinator voorgesteld. Met een actieplan wil Nathalie Leynen beperkingen van watergebruik in de zomer voorkomen. "We gaan met alle sectoren samenwerken om het droogteprobleem op te lossen", klinkt het.

De afgelopen jaren worden maanden van droogte  afgewisseld met wateroverlast en overstromingen. "Droogte en wateroverlast gaan dan ook hand in hand", zegt Limburgs droogtecoördinator Nathalie Leynen. "In België is alles zo gemaakt dat water snel afgevoerd wordt. Beken en grachten worden rechtgetrokken en ingebuisd waardoor het water onmiddellijk naar de laagst gelegen gebieden vloeit. Zo is er geen tijd om rustig in de grond te trekken en krijg je overstromingen."

Beluister hier het volledige gesprek met droogtecoördinator Nathalie Leynen:

Door water meer ruimte te geven, kan het makkelijker in de grond infiltreren. Dat zou niet alleen de wateroverlast ten goede komen, het zou ook de droogte tijdens de zomermaanden deels kunnen oplossen. "Als droogtecoördinator plan ik ook samenwerkingen met alle sectoren", zegt Leynen. "Ik merk ook dat er al veel acties gaande zijn. Mensen uit uiteenlopende sectoren willen het probleem echt oplossen."

Peilgestuurde drainage

De landbouw, een sector die vaak problemen heeft met waterschaarste, moet volgens Leynen meer inzetten op slimme technieken zoals peilgestuurde drainage. "Die drainage zorgt ervoor dat het water gewoon op de akkers blijft staan. Wanneer je het veld op moet, laat je het water zakken maar daarna duw je de stuw gewoon weer in waardoor het water opnieuw stijgt", zegt Leynen. "In het noorden van Limburg gebruiken landbouwers die techniek al. Het is ook helemaal niet duur."

Maar je kan ook zelf actie ondernemen. "We moeten meer bewust zijn van de waarde van water. Dat kan door een regenton te plaatsen en niet te veel te verharden in je tuin. Maar je kan ook grotere ingrepen doen zoals een regenwaterput plaatsen", vertelt Leynen.

Op de website van de Vlaame Milieumaatschappij vind je een lijst met dingen die je zelf kan doen om water te besparen.

Meest gelezen