Directeur 3M herhaalt standpunt over PFOS: "Na 20 jaar onderzoek besluiten we dat er geen impact is op gezondheid" 

De PFOS-vervuiling in en rond de gemeente Zwijndrecht is niet schadelijk voor de gezondheid. Dat stelt de directeur van 3M, Peter Vermeulen, in het Radio 1-programma "De Wereld Vandaag". Het is de eerste keer dat het Amerikaanse chemiebedrijf instemt met een interview.

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M ligt al weken onder vuur voor de vervuiling met de stof PFOS rond zijn fabriek in Zwijndrecht. Gisteren kwam er voor het eerst een schriftelijke reactie van het bedrijf, waarna de Amerikaanse Rebecca Teeters, senior vice president of Fluorochemical Stewardship bij 3M, uitleg gaf tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement. De parlementsleden mochten geen vragen stellen.

Vandaag konden de collega's van het Radio 1-programma "De Wereld Vandaag" wel vragen stellen aan 3M-directeur voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Peter Vermeulen. Het is de eerste keer dat het bedrijf een interview met de pers wil doen.

Net zoals zijn Amerikaanse collega gisteren in het Vlaams Parlement stelde, benadrukt Vermeulen dat er geen causaal verband is aangetoond tussen PFOS en gezondheidsschade. "Na meer dan 20 jaar onderzoek kunnen we besluiten dat er geen impact is op de gezondheid, bij de concentraties die we vandaag en in het verleden zien", stelt de directeur. 

Beluister hier het volledige interview met 3M-directeur Peter Vermeulen. De tekst gaat daarna verder.

Gerard Stolk - Creative Commons by-nc

Tegenstrijdige studies

Nochtans blijven verschillende experten waarschuwen voor gezondheidsrisico's, zoals DNA-schade, hormoonverstoringen of een verzwakt afweersysteem. Uit observaties blijkt ook dat pasgeborenen via moedermelk hogere concentraties PFOS in hun lichaam hebben, en dat heeft wel gevolgen.

Als men conclusies wil trekken, is het belangrijk dat men naar alle studies kijkt

Peter Vermeulen, 3M-directeur voor Europa, Midden-Oosten en Afrika

"Er zijn heel wat studies uitgevoerd, en sommige tonen een verband tussen PFOS en bepaalde symptomen aan, maar andere studies ook niet", zegt Peter Vermeulen. "Als men conclusies wil trekken, is het belangrijk dat men naar alle studies kijkt. Na meer dan 20 jaar kunnen we zeggen dat er geen impact is bij de concentraties die in Zwijndrecht zijn vastgesteld. Een aantal belangrijke gezondheidsagentschappen beamen dat."

De directeur erkent wel dat het bedrijf 20 jaar geleden zelf besloot om te stoppen met het produceren van PFOS, net omdat de stof wijdverspreid in de natuur voorkwam en door een verhoogde concentratie in het lichaam.

Waar gaat het over?

De vervuiling door de chemische fabriek 3M in Zwijndrecht kwam opnieuw aan het licht door de graafwerken in het kader van de Oosterweelverbinding. In de grond op de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, wat allerlei gezondheidsklachten, zoals kanker, kan veroorzaken. 

Hoewel het probleem al jaren bekend was, werden recent pas eerste maatregelen genomen. Op verschillende plekken wordt het eten van eieren van eigen kippen afgeraden, zwangere vrouwen en kinderen moeten ook oppassen met groenten uit de eigen tuin. 

In het Vlaams Parlement is een parlementaire onderzoekscommissie opgericht die moet uitzoeken wie wat wanneer wist en of er fouten zijn gebeurd. 

Meer informatie over PFOS (of PFAS) vind je in dit bericht

Bloedonderzoek bij werknemers

De voorbije twee decennia heeft het bedrijf zelf grootschalige onderzoeken gedaan naar de gemiddelde PFOS-concentratie bij 3M-medewerkers in Zwijndrecht en daarbuiten. "Die studies tonen aan dat de concentraties heel laag zijn, in die zin dat je geen effect op de gezondheid verwacht. Bij een aantal werknemers, die dichtbij de productie-eenheid staan, is de concentratie hoger dan bij de gemiddelde bevolking. Maar het is nog altijd niet alarmerend. Bij anderen zie je net een daling in het bloed, zoals bij de rest van de bevolking."

Die studies tonen aan dat de concentraties heel laag zijn, in die zin dat je geen effect op de gezondheid verwacht

Momenteel zijn er enkele voorzorgsmaatregelen afgekondigd voor bewoners in en rond Zwijndrecht. Zo wordt hen afgeraden om de eieren van hun kippen te eten. "Dit zijn aanbevelingen van de regering. Als burger moet je die respecteren. Vanuit ons standpunt is de vervuiling de laatste 25 jaar verbeterd in Zwijndrecht, maar het is niet aan ons om dergelijke maatregelen af te kondigen", aldus Vermeulen.

"Remediëring"

Gisteren maakte 3M bekend dat het de vervuilde bodem zal "remediëren", maar het was niet duidelijk wat het daar precies mee bedoelde. "Remediëren is een brede term. Dat kan gaan van saneren, de grond afgraven dus, tot voorzorgsmaatregelen nemen of het grondwater behandelen. Bodemdeskundigen zullen uitsluitsel moeten geven over de methode", verduidelijkt de directeur. Momenteel loopt er een nieuw bodemonderzoek in een zone van vier kilometer rond de fabriek. in "Terzake" sloot Vermeulen niet uit dat de vervuiling via de lucht is gebeurd, en niet alleen via het grondwater. 

Dat kan gaan van saneren, de grond afgraven dus, tot voorzorgsmaatregelen nemen of het grondwater behandelen

Vanmiddag heeft 3M samengezeten met minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). "Dat was een zeer constructief gesprek", vertelt Vermeulen. "We zitten met een historische vervuiling en daar nemen wij onze verantwoordelijkheid en dus ook de kost voor op. Daarnaast is er nu een economische impact voor de landbouwers in Zwijndrecht. We moeten zo spoedig mogelijk alles doen om uitsluitsel te krijgen voor iedereen. Zeker voor de gezondheid van iedereen, want die ligt ons het nauwst aan het hart."

We zitten met een historische vervuiling en daar nemen wij onze verantwoordelijkheid en dus ook de kost voor op

Directeur Peter Vermeulen was ook te gast in Terzake. Bekijk hier het interview: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen