Gedicht van Start je Dag-presentator Dennis van den Buijs geëerd in Heist: "U bent niet van Heist, maar klinkt als een echte Kempenaar"

Bij zijn afscheid als presentator van Start je Dag bij Radio 2 Antwerpen werd Dennis van den Buijs op een speciale manier gehuldigd. Op 28 januari besloot Dennis de cultuurraad van Heist-op-den-Berg beet te nemen. Hij deed zich voor als een dichter en stelde zich kandidaat om 'Dichter van de Nete' of dorpsdichter te worden. Het foptelefoontje krijgt nu een staartje. "Onze cultuurraad vond de wijze waarop Dennis met taal goochelde ronduit virtuoos. We willen het gedicht dan ook een permanent plekje geven in ons Cultureel Centrum", vertelt burgemeester Luc Vleugels (CD&V) in Start je Dag. 

Op 28 januari kreeg een medewerkster van de cultuurraad van Heist-op-den-Berg een telefoontje van een zekere Antoon Buijsmans. Hij wilde zich graag met een zelfgeschreven gedicht kandidaat stellen om dorpsdichter of 'Dichter van de Nete' te worden.  Met heel veel geduld luisterde de vrouw naar Antoon Buijsmans oftewel Start je Dag-presentator Dennis van den Buijs. 

Burgemeester Luc Vleugels vertelde Radio 2 Antwerpen dat het telefoontje heel wat teweegbracht. "Het telefoontje heeft bij heel veel Heistenaren emoties uitgelokt. We hebben enorm veel reacties binnengekregen. Zij werden eerst al geraakt door de openingszin "Welle hemme alles" (nvdr. "Wij hebben alles"). Daarna verwerkte Dennis feilloos alle deelgemeenten in zijn gedicht." Met die openingszin verwijst de burgemeester naar een ondertussen bekend filmpje van de toeristische dienst waarin een Heistenaar trots alle voordelen van zijn dorp oplijst. 

Als een echte Kempenaar

De voordracht zelf bleef het meeste nazinderen, vertelt burgemeester Vleugels. "Hij leek wel een rasechte Kempenaar. Hij gebruikte de typische stijve tweeklanken en slaagde er zelfs in om een brok in zijn keel te krijgen. Het deed me echt denken aan een timide Kempenaar die snel last heeft van zijn emoties." 

Dat vond de cultuurraad duidelijk ook. Ze waren onder de indruk van de virtuoze wijze waarop Dennis met de taal speelde. Het herinnerde hen aan een andere bekende dichter uit hun dorp, Gaston Durnez. "We herkenden de treffende woordspelingen en uitdrukkingen van Gaston in het gedicht van Dennis. Hij raakte onze inwoners ermee en daarom wil de cultuurraad het gedicht nu vereeuwigen", licht de burgemeester toe. 

De burgemeester nodigde Dennis officieel uit om op 26 augustus zijn gedicht ook voor te dragen tijdens de uitreiking van de cultuurprijs.  Dat mag de radiopresentator doen in een amfitheater op het Cultuurplein. 

Beluister hieronder het neptelefoontje in Start je Dag Antwerpen 

Meest gelezen