Geen uitstel voor grote werken op N70 in Oostakker, waar de 16-jarige Nikita 3 jaar geleden verongelukte

De werken die het gevaarlijke kruispunt van de N70 in Oostakker bij Gent veiliger moeten maken, kunnen dan toch over een klein jaar van start gaan. Dat was zo gepland, maar een bezwaar van een zaakvoerder in de buurt kon nog tot een rechtszaak en dus uitstel leiden. Maar na overleg en kleine aanpassingen, komt er geen procedure, en kan alles volgens plan verlopen. 

Het is nu zeker dat de grote werken aan het kruispunt van de N70 met de op- en afritten van de R4 in Oostakker volgend voorjaar kunnen beginnen. Het Agentschap Wegen en Verkeer had een bezwaar ontvangen van een zaakvoerder uit de werfzone. Die had schrik dat zijn klanten niet tot bij hem zouden geraken. Er hing dus een rechtszaak boven de planning, en het werd onduidelijk of alles op tijd zou kunnen starten. 

Met overleg en kleine aanpassingen hebben we het in der minne kunnen regelen.
Jef Schoenmakers, Agentschap Wegen en Verkeer

"De procedure is vermeden omdat er overlegd is met de zaakvoerder", zegt Jef Schoenmakers van  het Agentschap Wegen en Verkeer. "We zijn aan de bezorgdheden van de zaakvoerder tegemoet gekomen door de plannen hier en daar een beetje aan te passen. Er komt dus gelukkig geen uitstel van de werken, want die vrees was er wel. Het is van belang het kruispunt zo snel mogelijk veiliger te maken, zodat het risico op nog meer dodelijke ongevallen zo klein mogelijk wordt. Eind deze zomer starten de voorbereidende werken: het verleggen van de nutsleidingen. Maar omdat die meestal in bermen en onder fietspaden liggen, zal de hinder voor het verkeer minimaal zijn. Het kan zijn dat fietspaden deels verplaatst worden naar de rijweg, en om dat veilig te houden zal er wat minder plaats zijn voor de auto’s."

Lees verder onder de foto van de herdenking van Nikita

Het is intussen ruim 3 jaar geleden dat de 16jarige Nikita op dat kruispunt verongelukte, toen ze met haar fiets op weg was naar school. De plek stond eigenlijk al sinds 2002 bekend als onveilig, als zwart punt. Er waren dus dringend werken nodig. Volgend voorjaar starten die dus effectief, en ze zouden 2 jaar duren. In het voorjaar van 2024 moet het kruispunt voor alle weggebruikers veilig zijn. 

kasto80

Meest gelezen