Gent overweegt fiscale vrijstelling voor taxisector die zwaar te lijden had onder de lockdowns

Gent bekijkt wat het kan doen om de taxisector in de de stad te steunen. Want na de 2 lockdowns blijkt dat er zowat 150 vooral zelfstandige taxichauffeurs gestopt zijn met hun werk. "Taxi’s zijn belangrijk in ons mobiliteitsbeleid", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen), en dus vinden we het nodig om hen te steunen. "Elke steun is welkom", reageert taxichauffeur Abdel Rahman.

De taxi’s hebben altijd mogen doorwerken, ook tijdens de lockdowns. Maar net door die lockdowns hadden ze veel minder werk. Daarom bekijkt de stad Gent of ze de lokale belasting kan schrappen, die slaat op de periode dat de sector het moeilijk had. Dat is van belang voor Gent, omdat taxi’s doen wat het openbaar vervoer net níet kan: tot bepaalde plekken rijden, of op de momenten dat er geen trams of bussen meer zijn. 

Elke steunmaatregel is welkom
Abdel Rahman, zelfstandig taxichauffeur

Abdel is zelfstandig taxichauffeur, heeft dus een eenmanszaak, maar hij heeft er nog een job naast, als leerkracht in een school. "En dat was mijn redding", zo zegt hij. "Want tijdens de lockdowns waren er zo goed als geen ritten. De horeca was dicht, het nachtleven lag stil, net als culturele activiteiten. Ook de toeristen waren weg. Alles is nu wel wat aan het verbeteren, maar het zal nog even duren vóór alles weer wat normaal is. Voor een zelfstandig taxichauffeur met bijberoep, zoals ik, is die maatregel zeker welkom, maar is het vooral een bonus: iets wat ik dan niet moet betalen. Voor taxibedrijven met veel auto’s, kan dat toch wel een groot verschil zijn." 

150 taxivoertuigen minder in Gent

"Er is een daling van het aantal taxi’s van 16%, en er reden ook 40% minder huurauto’s met chauffeur (die vooral luchthavenvervoer doen)", zegt schepen Watteeuw nog. "Dat komt neer op 150 voertuigen minder in Gent. We hebben die echt wel nodig om ons mobiliteitsbeleid te kunnen behouden. De taxi’s vullen de leemtes op die het openbaar vervoer niet kan dichtrijden."

kasto80

Meest gelezen