Hevige regenval slaat in Schulen een bres van 10 meter in de Demer

In Schulen is woensdagnamiddag een grote bres geslagen in de Demer. De omliggende weiden en akkers liepen onder water, huizen zijn er niet bedreigd. Een aannemer kan pas morgen beginnen met het dichten van de bres. 

De afgelopen dagen vielen er grote hoeveelheden regen in Limburg. Volgens Katrien Smet heeft de Vlaamse milieumaatschappij vandaag historisch hoge waterstanden gemeten op sommige plaatsen. Wellicht is dat mede de oorzaak van de vrij grote bres op ongeveer 500 meter van de gewestweg Herk-de-Stad–Lummen. Volgens Katrien Smet waren op die plek ook bevers actief en zou dat ook een verklaring kunnen zijn.

10 kubieke meter water per seconde

Het water overstroomde meteen weilanden in de buurt. Koeien die daar stonden konden net op tijd weggehaald worden. Maar huizen zijn er niet bedreigd. De bres zal pas donderdag  kunnen gedicht worden, een aannemer zal het gat dichten met schanskorven. Eerst is een versteviging van de dijk nodig om met machines tot aan de plaats van de bres te geraken. De omliggende weiden en akkers zullen de komende uren nog verder onder water lopen maar huizen zullen gevrijwaard blijven.Er loopt zowat 10 kubieke meter per seconde in de weide naast de Demer. 

Meest gelezen