Ook in de VS zijn de temperaturen gevaarlijk hoog. In Oregon mogen mensen schuilen in het gekoelde congrescentrum.
AFP or licensors

Hittegolf in Canada leidt tot tientallen "plotse overlijdens"

In Canada, in de regio van Vancouver, zijn de voorbije twee dagen minstens 69 personen plots gestorven. Dat heeft de federale politie gemeld. Die piek in overlijdens is waarschijnlijk gelinkt aan de hittegolf die momenteel woedt in Noord-Amerika. Voor de derde dag op rij is het hitterecord gesneuveld in Canada. 

"Gisteren hebben onze agenten 15 oproepen gekregen voor plotse overlijdens. Vandaag hebben we al gereageerd op nog eens 19 oproepen", aldus de Royal Canadian Mounted Police van Burnaby, een voorstad van Vancouver. "Hoewel het onderzoek nog loopt, denken we dat de hitte een rol heeft gespeeld bij de meerderheid van de overlijdens." In de meeste gevallen ging het om oudere mensen. En ook in de stad Surrey werden heel wat plotse overlijdens gemeld.

De politie riep de bevolking op om extra aandacht te besteden aan risicogroepen. "Het is absoluut noodzakelijk dat we voor elkaar zorgen in deze extreme hitte", zei politiewoordvoerder Mike Kalanj. In Vancouver, in het westen van Canada, zijn verschillende centra met airconditioning te beschikking gesteld waar de mensen kunnen schuilen voor de hitte. Verschilende scholen en universiteiten in het westen van het land bleven gesloten.

Derde dag op rij hitterecord

Dinsdag was het in Lytton, een dorp ten noordoosten van Vancouver in British Columbia, 49,5 graden, meldt de overheidsdienst Environment and Climate Change Canada.

Het westen van Canada en de Verenigde Staten kreunt al dagen onder een hittegolf. Zondag werd het Canadese temperatuurrecord van 1937 gebroken, toen het 45 graden werd. Zondag was het 46,6 graden in Lytton, maandag 47,9 graden en dinsdag dus 49,5 graden. 

Ook in de VS is het erg heet, al koelt het stilaan wel wat af. Zo was het maandag in Portland, Oregon, nog meer dan 46 graden, dinsdag werd het nog "slechts" 32 graden. Voor de rest van de week worden gelijkaardige temperaturen verwacht, die nog steeds warmer zijn dan normaal maar minder extreem. 

En ten zuiden van Oregon, in het noorden van Californië, bestreden dinsdag 800 brandweerlieden een bosbrand die zich op korte tijd sterk uitgebreid had. Volgens de brandweer is in Siskiyou County, in de buurt van het dorp Weed, 54 vierkante kilometer getroffen door de brand. Het vuur ontstond vrijdag door een blikseminslag en de sterke wind in combinatie met het warme en droge weer verergerde de situatie. Enkele honderden mensen werd gevraagd om uit voorzorg hun woning te verlaten.

Meest gelezen