Radio 2

Stal brandt uit na blikseminslag in Oudsbergen: 18.000 kippen komen om

Een blikseminslag in Oudsbergen heeft een brand veroorzaakt in enkele kippenstallen. 18.000 kippen konden niet gered worden. De brandweer kon wel een van de stallen en een loods vrijwaren.

"Mijn vrouw en ik merkten plots rook in de stallen van Willems pluimvee", vertelt een buurtbewoner. "We probeerden de brandweer te bellen maar door de vele oproepen door het noodweer konden we die niet bereiken. Enkele minuten later stonden ze hier toch." De brandweer kreeg om kwart voor 10 gisterenavond een melding en bleef tot kwart na 12 bezig met de opruimwerken. Een van de stallen en een loods met pellets bleven gespaard van de brand. "Gelukkig, want als de pellets in vlammen waren opgegaan, was het een ander verhaal geweest", zegt de buurtbewoner.

Door het noodweer sloeg niet alleen de bliksem in, maar kampt Oudsbergen ook met heel wat wateroverlast. "We konden er zelf niet bij want de straten staan helemaal onder water", zegt de buurtbewoner. "Er is 80 liter water gevallen op een paar uur tijd. We durven niet meer naar het weerbericht te kijken."

Asbest

Voor de landbouwer zelf is de brand een drama. "De 18.000 kippen waren klaar om naar het slachthuis te gaan. Dit is een echte aderlating", klinkt het. Bovendien zaten er asbestplaten in de opgebrande stallen. Maar volgens de brandweer zijn de platen niet beschadigd en zijn er geen asbestvezels vrijgekomen.

Door het noodweer waren de stallen moeilijk te bereiken.
Radio 2

Meest gelezen