Radio 2

Kleuterschooltje Berkenbos in Zelem sluit de deuren na 60 jaar: "Het wordt even aanpassen"

Na meer dan 60 jaar trekken de kleuterjuffen van Berkenbos de deuren definitief achter zich dicht. In september verhuizen de klasjes naar een nieuwbouw van de gemeenteschool in het centrum van Zelem.

"Zelf heb ik hier 23 jaar gewerkt met heel veel lieve kinderen en een heel tof team", vertelt juf Ann Vandebon. "Binnenkort verhuizen we naar een nieuw gebouw in de Dorpsstraat. Dat gaat zeker een aanpassing zijn, maar we gaan er samen het beste van maken. De hechte band met de kinderen, hun ouders en de buurtbewoners ga ik het meest missen. Zij hebben dit schooltje letterlijk opgericht", gaat Ann verder. "Vroeger was dit een houten barak. Ze hebben er dan stenen rond gebouwd en later hebben mensen uit de buurt hier containers geplaatst. Die staan er nu nog steeds."

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Ook de leerlingen houden mooie herinneringen over aan hun schooltje. "Het is hier heel speciaal voor mij", vertelt Gilles Vanharen die voor de gelegenheid nog eens naar zijn kleuterschool kwam. "Ondertussen ben ik hier al lang weg maar het was zo gezellig. Er zitten kippen en konijnen die we in de vakantie om de beurt mochten voederen." De huisdieren van Berkenbos verhuizen mee, verzekeren de juffen. "Behalve de egels en de eekhoorns, die kunnen we niet vangen", lacht juf Ann.

Kracht van de school

Voor juf Ann ligt de kracht van de school bij de natuur en het feit dat de kinderen altijd vier jaar lang, zonder leeftijdsgroepen begeleid worden. "De kleine kindjes staken dingen op van de ouderen en ze leerden zorgen voor elkaar", vertelt Ann. "Daardoor hebben we allemaal een heel goede band met de kinderen." De kinderen hebben een andere mening over waar de kwaliteit van de school ligt: "De schommels zijn het leukst aan het Berkenbos!" klinkt het.

Meest gelezen