Belga

Kopstukken van "Makreel"-drugsbende zwaarder bestraft in beroep in Antwerpen

Het hof van beroep in Antwerpen heeft een aantal kopstukken in het grote drugsdossier "Makreel" zwaarder bestraft. Twee daders die in eerste aanleg acht en zes jaar cel kregen, werden nu allebei veroordeeld tot negen jaar cel. Een derde ging van zes naar zeven jaar cel. 

De drugsorganisatie waartoe de daders behoorden, was één van de eerste die de "switchmethode" toepaste, waarmee ze grote partijen cocaïne uit de Antwerpse haven smokkelden. Bij die switchmethode wordt een partij cocaïne, die ons land binnenkomt via een Zuid-Amerikaanse container, nog op de kaai zelf razendsnel overgeladen in een Europese container. Die worden minder gecontroleerd dan de Zuid-Amerikaanse, wat het risico op inbeslagnames verkleint. 

De organisatie kon hiervoor op de hulp van havenarbeiders rekenen die de containers naast elkaar zetten op een plek uit het zicht van de camera's. Na de switch werd de Europese container met de drugs opgehaald door een transporteur van de organisatie. Die reed ermee naar een veilige plek waar de cocaïne uit de container werd gehaald.

Het onderzoek naar de organisatie ging in 2014 van start nadat een Nederlandse crimineel werd doodgeschoten in Amstelveen. Hij was gekend voor zijn betrokkenheid bij internationale drugstransporten. Op zijn lichaam werd een USB-stick aangetroffen waarop vertrouwelijke gegevens stonden opgeslagen over containerbewegingen van rederij MSC in Antwerpen. 

In eerste aanleg werden 24 beklaagden veroordeeld. Een crimineel vermogen van ruim 8 miljoen euro werd toen verbeurd verklaard. Elf beklaagden gingen in beroep. Twee van hen werden vandaag vrijgesproken. Drie daders werden zwaarder bestraft. De verbeurdverklaringen werden in beroep bevestigd.

Meest gelezen