Vertrek je straks met de auto op vakantie of naar huis? Met deze 5 tips vermijd je de grootste valkuilen

Het is een "zwarte zaterdag" op de weg: veel mensen keren met de auto terug van vakantie of vertrekken net. En door de naweeën van de coronacrisis kiezen net meer mensen dan anders voor die autovakantie, soms dus ook mensen die voorheen nooit of zelden met de auto op reis gingen. Bereid je daarom degelijk voor en verknal je reis niet door motorpech, ongevallen door vermoeidheid of vervelende boetes.

We gaan door corona vaker met de auto op reis, maar ook met de mobilhome en zelfs met omgebouwde busjes. Vooral jongere mensen doen dat laatste, misschien is het een nieuwe trend en zijn de jaren 60 van de vorige eeuw zelfs helemaal terug. "Dankzij" de pandemie dit keer. Hoe je het ook doet: een goede voorbereiding is alles!

De meeste mensen doen in het jaar doorgaans frequente, kortere ritten. En in de zomer gaan we dan ineens en in één ruk duizend kilometer of meer rijden. Bij goed onderhouden bedrijfsauto’s is dat meestal geen probleem, maar de meesten van ons hebben een particuliere wagen, die soms al wat ouder kan zijn, en dan moet je toch opletten. 

BEKIJK - Welke onderdelen van je wagen controleer je best voor je vertrekt? Onze verkeersexpert Hajo Beeckman legt het uit in deze video:

Videospeler inladen...

In de gemiddelde wagen kan je zowat vijfhonderd kilo steken. Let op: dat is inclusief het gewicht van de bestuurder en de eventuele passagiers die in de auto zitten. Wat je auto precies aan kan, dat vind je in het instructieboekje van je auto of op het gelijkvormigheidsattest in je handschoenkastje.

BEKIJK - Waarom is het nu zo belangrijk dat je je wagen niet te zwaar laadt? Wat zijn de nadelen en de gevaren? Ontdek het in deze video:

Videospeler inladen...

Lange ritten en warm weer, en hitte in je wagen, het is soms een dodelijke cocktail. Eén op de vijf ernstige ongevallen op de wegen naar je vakantiebestemming wordt door vermoeidheid veroorzaakt. Het risico op een ongeval door vermoeidheid is zelf het grootste tijdens de laatste 100 kilometer op je traject. 

BEKIJK - Wanneer moet je zeker stoppen? En hoe neem je best een pauze tussendoor? Hajo legt het je eenvoudig uit in deze video:

Videospeler inladen...

In het buitenland gelden soms andere verkeersregels. In Duitsland is het verplicht om voldoende afstand te houden tot je voorligger: rij je bijvoorbeeld 100 kilometer per uur, dan moet je minstens 50 meter afstand houden. Doe je dat niet, dan lopen de boetes op van 75 tot 400 euro. Dat wordt gecontroleerd met camera’s maar de politie kan je ook persoonlijk aan de kant zetten. 

BEKIJK - Ook de regels over alcohol achter het stuur kunnen in het buitenland variëren, met soms pittige boetes tot gevolg:

Videospeler inladen...

Dagelijks gebeuren er in België en Europa dodelijke ongevallen wanneer auto’s en vrachtwagens die op de pechstrook staan met een harde klap door andere voertuigen worden aangereden. De pechstrook is de gevaarlijkste strook op de snelweg. Blijf er weg, en zelfs als je gewoon pech hebt, kruip zo snel mogelijk over de vangrails, en bel daar naar de politie om je te laten helpen.

BEKIJK - Sta je in de file en wil je even uitstappen om de benen te strekken? In deze video legt Hajo je uit waarom dat een slecht idee is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen