Nicolas Lambert

Limburgse gemeenten moeten inspraak krijgen over uitbreidingsplannen van luchthaven Bierset

Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat Limburgse gemeenten die hinder ondervinden van de luchthaven van Bierset  inspraak krijgen bij de uitbreidingsplannen. De luchthaven wil onder meer een landingsbaan verlengen en het aantal vrachtvluchten fors opdrijven, ook 's nachts. En dat kan ook gevolgen hebben voor Limburgse gemeenten aan de taalgrens.

Minister Demir wil dat gemeenten zoals Riemst, Tongeren, Gingelom en Heers betrokken worden bij de toekomstplannen van de Luikse luchthaven. Die heeft onder meer een contract gesloten met de Chinese onlinegigant Alibaba. Vorige zondag protesteerden een aantal Greenpeace-activisten nog tegen die plannen op de Grote Markt van Tongeren. Demir wil dat de Vlaamse grensgemeenten een zitje krijgen in de Begeleidingscommissie die de uitbreidingplannen opvolgt. Maar voorlopig houden de Waalse ministers nog de boot af. Eind augustus, begin september is er alvast een overleg gepland tussen de Demir en haar Waalse collega's.

 

 

Meest gelezen