Lode Ceyssens ruilt de politiek voor de Boerenbond

Lode Ceyssens (CD&V) stapt uit de politiek en wordt ondervoorzitter van de Boerenbond. Hij neemt ontslag als burgemeester van Oudsbergen en als Vlaams parlementslid. Bij de Boerenbond volgt Ceyssens op 1 februari Georges Van Keerberghen op die met pensioen gaat. Zijn partijgenoot Marco Goossens wordt in het najaar de nieuwe burgemeester van Oudsbergen. Ex-burgemeester van Opglabbeek Benny Spreeuwers voelt zich gepasseerd: "Dat is tegen de afspraak."

Hoewel Lode Ceyssens altijd al raakvlakken heeft gehad met de landbouwsector en de Boerenbond, komt zijn overstap toch als een verrassing. Hij heeft vroeger al gewerkt bij de Groene Kring, de jongerenorganisatie van de Boerenbond, was later organisatieconsulent bij de Boerenbond en directeur van vzw 't Zuivelcentrum. Toch ontpopte hij zich later tot een ambitieus politicus. 

Naast zijn mandaat in het Vlaams parlement was hij eerst burgemeester van Meeuwen-Gruitrode en sinds 2019 van de fusiegemeente Oudsbergen. Op beide plaatsen zal hij de komende maanden ontslag nemen, want hij gaat op 1 september al aan de slag binnen de leiding van de landbouwersorganisatie. 

Wakker gelegen

Lode Ceyssens heeft naar eigen zeggen ettelijke nachten wakker gelegen, toen de Boerenbond hem vroeg voor die functie, maar uiteindelijk toch de knoop doorgehakt. "De Vlaamse land- en tuinbouw hebben mij altijd na aan het hart gelegen. Ik kijk er dan ook naar uit om mee stem uit te dragen van de 16.000 leden van de Boerenbond. Anderzijds heb ik als politicus altijd veel belang gehecht om met iedereen te blijven praten, dat zal mij ook in mijn nieuwe functie van pas komen."

Zijn partijgenoot en huidig schepen van onder meer openbare werken, mobiliteit en milieu Marco Goossens zal worden voorgedragen als nieuwe burgemeester van Oudsbergen. "In principe zal die overdracht in september gebeuren, maar we moeten het nog eens samen bekijken. Mochten er enkele weken meer nodig zijn om die overdracht op een goeie manier te laten gebeuren, dan kan dat ook", aldus Lode Ceyssens. In het Vlaams parlement wordt hij opgevolgd door Hilal Yalcin, die ook schepen is voor CD&V in Beringen.

Benny Spreeuwers voelt zich gepasseerd

Schepen en voormalig burgemeester van Opglabbeek Benny Spreeuwers (CD&V) voelt zich gepasseerd, nu Lode Ceyssens schepen Marco Goossens heeft aangeduid als nieuwe burgemeester. Dat was niet de afspraak, zegt Spreeuwers: "Onmiddellijk na de fusie hebben we een schriftelijke overeenkomst gemaakt dat ik Ceyssens zijn vervanger zou worden. Ik ben nogal heilig met gemaakte afspraken, maar die worden hier in de wind geslagen. Als ik de mensen hier hoor in Opglabbeek, wordt dat niet aanvaard."

Meest gelezen