AFP or licensors

Florida wil hulp om puin van appartementsgebouw te doorzoeken: 16e slachtoffer gevonden, nog meer dan 140 vermisten

De Amerikaanse president Joe Biden zal morgen een bezoek brengen aan Surfside in Florida, een week nadat een appartementsgebouw van twaalf verdiepingen het heeft begeven.  Honderden reddingswerkers blijven het puin doorzoeken, maar de hoop om overlevenden te vinden, wordt kleiner. Intussen wordt duidelijk dat er te weinig is gedaan met de rapporten over structurele schade aan het gebouw. 

"We zetten ons 110 procent in. Maar we werken in een heel moeilijke situatie." Alan Cominsky, de chef van de brandweer van Miami-Dade County, wil erin blijven geloven. Maar de hoop om overlevenden te vinden, wordt klein. Het gebouw is als een pannenkoek in elkaar geklapt. 1.300 ton puin is al geruimd, weinig kans dat er nog ergens ruimte zit waar slachtoffers dagenlang kunnen overleven. 

Zes dagen na de ramp worden nog meer dan 140 mensen vermist, zei de burgemeester. 16 lichamen zijn al geborgen. De staat Florida hoopt op extra mensen en middelen van de federale overheid. Maar de tijd dringt. Bovendien wordt de komende dagen zwaar weer verwacht, mogelijk zal een tropische storm de regio treffen. Dat zou de werkzaamheden nog verder bemoeilijken. 

AFP or licensors

Waarschuwingen in de wind geslagen?

Dat president Biden morgen met zijn vrouw Jill de plek van de ramp bezoekt, bewijst dat de instorting wordt beschouwd als een nationaal drama. Veel van de inwonenden van de 55 ingestorte appartementen waren van Latijns-Amerikaanse origine. Er zouden ook verschillende slachtoffers van de Joodse gemeenschap zijn. 

Ervoor zorgen dat zo'n drama nooit nooit meer kan gebeuren 

Burgemeester Daniella Levine Cava, Miami-Dade

Er zijn intussen verschillende onderzoeken naar de oorzaak van de ramp aan de gang. Het gerecht van de staat Florida wil achterhalen welke beslissingen genomen zijn, die geleid hebben tot de instorting van het appartementsgebouw van twaalf verdiepingen. Er komt een "grand jury investigation", met hoorzittingen. 

Maar nu al lijkt duidelijk dat waarschuwingen bij herhaling in de wind zijn geslagen. Volgens Amerikaanse media hebben de eigenaars in april nog een brief gekregen, waarin de voorzitter van de eigenaarsvereniging waarschuwde dat de schade aan het gebouw die in 2018 was vastgesteld "veel erger was geworden". Er werd gepleit voor onmiddellijke herstelwerken. 

In de brief was onder meer sprake van aantasting van de betonstructuur. Architecten denken dat zout (zee)water de stalen structuur van het gewapend beton kan hebben aangetast. 

De prijs van de herstelwerken werd geraamd op zo'n vijftien miljoen dollar. Een inspectierapport uit 2018 had al gewaarschuwd voor "grote structurele schade" aan het gebouw, onder meer aan de fundamenten en in de ondergrondse parkeergarage. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen