discogs.com

Mysteries ontrafeld: wie kreeg man uit Stekene écht aan de lijn toen hij Will Tura probeerde te bellen in jaren 60? 

Toen Will Tura in 1964 een hit had in Vlaanderen met het liedje "Draai dan 797204" probeerde een man uit Stekene het telefoonnummer uit en kreeg hij tot zijn verbazing iemand aan de lijn die beweerde Will Tura te zijn. Was dat zo? En als het niet de zanger was, wie was het dan wel? 

Radio 2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen we het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen.

Enkele maanden geleden neemt een man uit Stekene, met veel schroom, contact op met de redactie van Radio 2 nadat hij gehoord heeft dat de zender deze zomer mysteries probeert op te lossen. De man worstelt al lang met een onopgeloste vraag en roept nu, na meer dan 50 jaar, hulp in om antwoorden te krijgen. De schaamte is zo groot dat de man anoniem wil blijven. 

Ik ben jarenlang uitgelachen met mijn verhaal en zelfs zot verklaard

anonieme man uit Stekene

Alles draait om het liedje "Draai dan 797204" van Will Tura. Toen die plaat uitkwam, in 1964, belde de toen nog jonge man het telefoonnummer op. En, tot zijn verbazing, kreeg hij ook antwoord. 

Beluister de anonieme getuigenis of lees eronder verder: 

Had ik écht met Will Tura gesproken? En, als het niet de zanger was, wie was het dan wel?

anonieme man uit Stekene

Promostunt van Will Tura?

De eerste, misschien wel meest logische verklaring, zou zijn dat de man ook echt met Will Tura had gesproken. Het zou een soort reclamestunt geweest kunnen zijn om de toen nog jonge zanger populair te maken. Wie beter dan Tura zelf kan daar uitsluitsel over geven? 

Beluister het gesprek met Will Tura of lees eronder verder: 

Bestaand telefoonnummer of niet?

Will Tura was het niet. Wie wel? Was het een bestaand telefoonnummer of kreeg onze man te maken met een grappenmaker? Het management van de jonge Tura maakte zich sterk dat het telefoonnummer niet bestond in Vlaanderen en dat dit gecheckt zou zijn, maar dat is niet helemaal zeker. 

We hebben geen historische archieven. Of dit nummer ooit bestond en van wie het was, kunnen we niet opzoeken

Fabrice Gansbeke, woordvoerder Proximus

Proximus (opvolger van Belgacom en de RTT) laat ons weten dat er nergens lijsten zijn met oude telefoonnummers.  "Of het bestond en van wie het dan was, kunnen we niet meer nagaan", zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke. 

Rechtzaak over 797204 in Nederland

In Nederland bestond het telefoonnummer zeker wel. Een bedrijf uit Rotterdam had het en werd in 1964 gestalkt door fans van Will Tura die het nummer uit het liedje uitprobeerden en zo bij de arme telefoniste terechtkwamen. Jeanne de Ridder getuigde daar enkele jaren geleden nog over in het tv-programma "De neus van Pinokkio".

Bekijk de getuigenis van de receptioniste of lees eronder verder:  

Videospeler inladen...

Het liep in Rotterdam zo uit de hand dat de zaakvoerder naar de rechter stapte. Hij won de zaak en het liedje werd uit roulatie gehaald in Nederland. Er volgde een dwangsom van 2.000 gulden als het nummer toch gedraaid werd. De jonge Tura zag zijn doorbraak in Nederland in rook opgaan. Het heeft tot de jaren '80 geduurd voor hij er opnieuw voet aan de grond kreeg. 

De kleermaker

In Nederland bestond het telefoonnummer dus wél. Misschien was dat ook het geval in Vlaanderen? Enkele opmerkzame luisteraars van Radio 2 tippen namen en locaties. 

Het telefoonnummer was van een familie die gek werd van de oproepen voor Will Tura

Stany De Rechter (Gemeentebelangen), burgemeester Stekene

Het is uitgerekend burgemeester Stany De Rechter (Gemeentebelangen) die ons naar een familie in Stekene leidt.  De Rechter groeide op in de Hellestraat en was er buurjongen van het gezin Van Hoey.  Daar ging de telefoon regelmatig met oproepen voor Will Tura. Ook luisteraar Ria Hendrickx bevestigt en wordt helemaal nostalgisch als ze erover getuigt. 

Beluister de getuigenis van Ria Hendrickx of lees eronder verder: 

James Arthur Photography

Ze waren het zo beu dat ze een ander telefoonnummer hebben gevraagd

Stany De Rechter (Gemeentebelangen), burgemeester Stekene

Kleermaker Leopold Van Hoey en zijn vrouw Yvonne Lossie waren de bezitters van het telefoonnummer 797204 en werden de oproepen voor Will Tura zo moe dat ze uiteindelijk een nieuw telefoonnummer wilden.

 "Grapjes maken en doen alsof ze Will Tura waren, zat er niet in", vertelt Stany De Rechter.  Hij denkt ook niet dat de zonen erachter zitten, zoals Ria Hendrickx opperde. Ook een nichtje van de familie laat weten dat het gezin er nooit de grap van in heeft gezien. 

Marketingstunt van Radio Spoetnik

De kleermaker liet zijn telefoonnummer veranderen maar het bleef wel verder bestaan in Stekene. Luisteraars laten weten dat ze het nummer belden en dan bij het lokale radiostation Radio Spoetnik belandden. Ludwina Geerts en Eddy Varewyck waren er toen dj's en halen met plezier herinneringen op. 

Beluister de getuigenis of lees verder onder de foto's: 

Dj's Eddy (linksonder met koptelefoon), Ludwina (rechtsonder met microfoon) en de rest van de crew (boven)

Eddy en Ludwina ontkennen dat er bij Radio Spoetnik grapjes uitgehaald werden. "De telefoon werd opgenomen om verzoekjes op te nemen, we deden niet alsof we Will Tura waren." Eind de jaren '70 hield Spoetnik op te bestaan. "Wat er dan met het nummer 797204 is gebeurd, weten we niet."

De gouden tip van Nancy

Het lijkt erop dat dit mysterie niet meer opgehelderd zal worden. De kleermaker was het zo goed als zeker niet en ook de radiosterren van Spoetnik ontkennen. Het moet iemand anders geweest zijn. Een gouden tip van luisteraar Nancy Vergauwen leidt naar de telefooncentrale.  

Mijn moeder en tantes werkten in de telefooncentrale, ze vertelden altijd grappige verhalen over dat telefoonnummer

Nancy Vergauwen, luisteraar Radio 2

Beluister de getuigenis van Nancy Vergauwen of lees eronder verder: 

Navraag leert dat Stekene tot 1970 een handmatige telefooncentrale had, als 1 van de laatste van Vlaanderen. Dat betekent dat er in 1964 nog telefonisten zaten, zoals de moeder en de tantes van Nancy. Zij kregen een oproep en moesten die doorverbinden met lijnen die in schakelkasten verdwenen. Het betekende ook dat zij konden meeluisteren en tussenbeide konden komen.  Ze konden dus, mogelijk, grappen maken. Volgens Nancy moeten we op zoek naar Lucien Vereecken. Hij was er toen aan de slag en weet er veel meer over. 

(lees verder onder de foto)

Telefonisten aan het werk in de handmatige telefooncentrale van Stekene

Lucien en Astère

Nancy weet ongeveer waar Lucien Vereecken woont en na enkele tips van luisteraars vinden we de man. Lucien wil ons te woord staan en hij trommelt ook nog Astère Vaerewijck op, een andere collega-telefonist op rust. We spreken af in de oude telefooncentrale. De mannen beloven er antwoorden te geven op een mysterie dat al meer dan 50 jaar meegaat. 

Beluister de reportage met Astère en Lucien of lees eronder verder: 

We speelden het spel helemaal mee en hebben er ons uren kostelijk mee geamuseerd
Lucien en Astère, telefonisten op rust

Na al die jaren blijken het dus 2 grappende telefonisten te zijn die al die tijd voor kopzorgen gezorgd hebben bij onze anonieme beller uit Stekene en ook bij vele andere Tura-fans. "Ik wil mij eigenlijk wel excuseren bij al die mensen", besluit Astère, "maar we hebben ons wel kostelijk geamuseerd. Soms kletsten de collega's op hun dijen van het lachen", besluiten ze. 

Bekijk de zingende Lucien en Astère hier of lees eronder verder: 

Videospeler inladen...

Bestaat het nummer nog?

De telefoonnummers zijn, sinds de jaren 70, verlengd met zonenummers. Dat heeft enkele Tura-fans niet tegengehouden, zij zijn blijven proberen. En met een beetje geluk kwamen ze dan uit bij Andrea, uit Stekene. Zij is de trotse bezitter van het telefoonnummer nu. 

Bijzondere dank aan de luisteraars van Radio 2 én de heemkundige kring D'Euzie uit Stekene om mee op zoek te gaan naar getuigen en hoofdrolspelers. 

kasto80

Meest gelezen