Italiaanse troepen op missie nabij de westelijke stad Herat.

Na de Duitsers zijn nu ook de Italiaanse NAVO-troepen vertrokken uit Afghanistan

De terugtrekking van de westerse troepen uit Afghanistan is op kruissnelheid gekomen. Gisteren werden alle overblijvende Duitse troepen naar huis overgebracht, vandaag is dat het geval met de Italianen. Daarmee komt stilaan een einde aan een operatie die bijna 20 jaar lang geduurd heeft. Tegen 11 september zouden ook de laatste Amerikaanse troepen weg moeten zijn uit Afghanistan.

In april van dit jaar kondigde de NAVO het vertrek van de troepen aan. Kort tevoren had de Amerikaanse president Joe Biden dat ook al gedaan. Die terugtrekking komt nu echt op snelheid. 

Zo zijn vandaag de laatste Italiaanse troepen vertrokken. Italië was na de VS, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een van de NAVO-lidstaten die het meest troepen heeft ingezet in Afghanistan. In totaal waren op 20 jaar tijd ongeveer 50.000 Italianen daar actief. Onder hen zijn er 53 omgekomen bij gevechten of bij ongelukken en raakten er 723 gewond. De Italianen waren actief in Kaboel en in de westelijke stad Herat.

Gisteren zijn de laatste Duitse troepen vertrokken uit hun basis in de stad Mazar-e Sharif in het noorden. Van daaruit zijn ze via een tussenlanding in Georgië teruggevlogen naar Hannover in Duitsland. In totaal zijn er niet minder dan 150.000 Duitsers in Afghanistan gelegerd geweest. Daarvan zijn er 53 omgekomen, 35 van hen bij gevechten. (Lees verder onder de foto).

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier aan tafel met Duitse militairen in Mazar-e Sharif enkele jaren geleden.

De voorbije jaren waren de NAVO-troepen in Afghanistan niet meer direct betrokken bij gevechten. Ze namen er wel deel aan een opleidingsmissie van het Afghaanse leger. Op 11 september wil de Amerikaanse president Joe Biden ook alle Amerikaanse militairen terug thuis hebben. Belgen waren eerder ook actief, onder meer op de luchthaven van de hoofdstad Kaboel, in Kunduz in het noorden en met F-16's in de zuidelijke stad Kandahar. De Belgen zijn eerder al teruggetrokken.

Hoe gaat het nu verder in Afghanistan?

De buitenlandse troepen vertrekken op een ogenblik dat de gevechten in Afghanistan nog meer oplaaien. De fundamentalistische taliban en andere gewapende groepen proberen van de situatie gebruik te maken om terrein te winnen op het Afghaanse leger. De voorbije weken zijn tientallen districten in handen gekomen van de taliban evenals een grenspost met de Centraal-Aziatische republiek Tadzjikistan. 

Het wordt dus uitkijken hoe het Afghaanse leger gaat standhouden tegen de opmars van de taliban en andere rebellengroepen. Een optie zou zijn dat het leger niet overal de meubelen wil redden, maar zich vooral zou terugplooien op de grote steden en omliggend gebied en op de verbindingswegen. Cruciaal daarbij is of de regering in Kaboel kan rekenen op de levering van militair materiaal, inlichtingen en economische en diplomatieke steun. (Lees verder onder de kaart met de belangrijkste steden, bevolkingsgroepen en buurlanden van Afghanistan.

Echt hopeloos is dat ook niet noodzakelijk. Er bestaat in Afghanistan bij grote delen van de bevolking zowel angst als afkeer voor de taliban en andere jihadisten, zeker bij etnische en religieuze minderheden zoals de Tadzjieken, Oezbeken en sjiitische Hazara's die vroeger de beruchte "Noordelijke Alliantie" vormden. Zeker is ook dat de buurlanden zoals Pakistan, maar ook Iran, Oezbekistan en Tadjzikistan en zelfs India, China en Turkije zullen proberen om invloed te winnen door eigen partners in Afghanistan te steunen. 

Mogelijk trekt men lering uit wat er met het communistische regime gebeurde na de terugtrekking van de sovjettroepen in 1988. Tegen alle verwachtingen hield dat leger in het "nuttige Afghanistan" goed stand tegen de moslimstrijders of "mujaheddin", tot de wapenleveringen uit de Sovjet-Unie na de Koude Oorlog opdroogden, maar niet die vanuit Saudi-Arabië en Pakistan voor de moslimrebellen. Pas toen stortte het regime begin 1992 in. Wat volgde, kent u: burgeroorlogen tussen verschillende groepen en de chaos waaruit later de taliban zijn ontstaan.

Meest gelezen