KCNA via KNS

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijkt toe te geven dat het coronavirus toeslaat in zijn staat

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een aantal toplui van zijn regime publiekelijk de mantel uitgeveegd. Hij verweet hen nalatigheid waardoor een groot gevaar dreigt voor het volk en de veiligheid van de natie. Het ziet er naar uit dat Kim doelt op het coronavirus. Tot nu toe had Noord-Korea altijd gezegd dat er geen corona was, maar dat wordt betwijfeld. Dat "grote gevaar" komt op een ogenblik van zware economische en voedselproblemen.

Volgens de mededeling van het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA deed Kim de uitval tijdens een speciale sessie van toplui in Pyongyang. Ze werden beschuldigd van nalatigheid en een aantal mensen zou de laan zijn uitgestuurd. Over wie of wat het gaat, werd er niet bij gezegd, maar volgens Kim heeft die nalatigheid geleid tot "een ernstig incident dat een groot risico inhoudt voor de bevolking en de veiligheid van de natie". 

Toplui hebben nagelaten beslissingen van de partij om te zetten in maatregelen in het kader van de preventie van een epidemie

Kim aldus het persbureau KCNA

De meeste "Korea-watchers" gaan ervan uit dat het gaat over een uitbraak van het coronavirus. Tot nu toe had het stalinistische regime altijd ontkend dat er corona was in Noord-Korea, maar dat wordt internationaal niet geloofd.

 Noord-Korea heeft de enige open grens met China zo goed als volledig gesloten kort na het uitbreken van de pandemie en dat geldt ook voor andere bezoeken en contacten. Een uitbraak van het coronavirus zou de toch al niet zo denderende gezondheidssector in Noord-Korea fors onder druk kunnen zetten, terwijl de kans op buitenlandse hulp klein is.

Mogelijk bereidt Kim Jong-un zijn bevolking voor om hulp te vragen uit het buitenland, maar dat ligt ideologisch erg gevoelig. Noord-Korea hing lange tijd het "juche"-principe van volledige zelfstandigheid aan en hulp vanuit de buitenwereld aanvaarden, zou gezichtsverlies betekenen voor het regime.

Honger, sancties en gesloten grenzen

Dat het niet goed gaat met Noord-Korea kon u op deze site al eerder lezen bij monde van Kim Jong-un zelf. Midden deze maand waarschuwde Kim nog voor dreigende voedseltekorten, ten gevolge van misoogsten, een orkaan en de sluiting van de grens met bondgenoot China. Ook voedsel en medicijnen kunnen nu Noord-Korea niet meer binnen, ook al vallen die niet onder de internationale sancties.

De economie van de communistische staat kraakt onder die sancties. Voormalig VS-president Donald Trump mag dan handjes geschud hebben met Kim, hij hield de sancties onverdroten in stand en dat doet nu ook zijn opvolger Joe Biden. Die lijkt vooralsnog geen zin te hebben in een top met Kim. 

Hongersnoden zijn niet uitzonderlijk in Noord-Korea, de laatste dateert van in de jaren 90. Wellicht niet toevallig trad Noord-Korea in die periode uit het min of meer zelf gekozen isolement, werd het lid van de Verenigde Naties en sloot het akkoorden met Zuid-Korea en het Internationaal Atoom­energieagentschap. In 1994 ontving Noord-Korea zelfs de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter. Sinds nieuwe raket- en atoomtesten onder de huidige leider Kim Jong-un zijn die buitenlandse relaties - ook die met China - opnieuw verslechterd.

Meest gelezen