Onderzoek naar brand appartementsgebouw Opwijk nog niet afgerond: "16 betrokken partijen gedagvaard"

In Opwijk is de heropbouw van het appartementsgebouw dat in april afbrandde, nog niet voor meteen. De verzekeraar van het gebouw laat een aantal extra mensen voor de rechter verschijnen. En zolang het gerechtelijk onderzoek niet afgerond is, kan het gebouw niet heropgebouwd worden.

Bij de hevige brand in een appartementsgebouw in Opwijk in april werden 36 appartementen vernield. Eén vrouw van 92 kwam daarbij om het leven. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog altijd. De verzekeraar van het gebouw heeft nu alle betrokken partijen voor de rechter gedaagd. De verzekeringsmaatschappij wil dat het gerecht een branddeskundige aanduidt die onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de brand. 

"Er zijn ondertussen al 16 partijen gedagvaard", vertelt de burgemeester van Opwijk Inez De Coninck (N-VA). "Onder meer de bouwheer, de architect en onderaannemers moeten voor de rechter komen. En wij zijn als gemeente ook gedagvaard. Dat komt omdat de brandweer die de bluswerken uitvoerde, toen nog onder de gemeentelijke diensten viel. En ik als burgemeester ben verantwoordelijk voor de bouwvergunning die ik heb afgeleverd."

De burgemeester hoopt dat het onderzoek snel afgerond wordt. "Zolang de branddeskundige niet klaar is met zijn werk, mag er aan het gebouw niets gedaan worden. Zelfs het voorlopig dichtmaken van het dak, mag niet. En dat is wel jammer, want nu regent het gewoon binnen in de trappenhallen van het gebouw."

Meest gelezen