www.fotodp.be

Onderzoek Universiteit Antwerpen: PFAS-waarden rond 3M in Zwijndrecht afgelopen tien jaar sterk gedaald

De eieren in de omgeving van de fabriek van 3M in Zwijndrecht bevatten minder PFAS dan tien jaar geleden. PFAS is de groep chemische stoffen waartoe ook PFOS behoort. De waarden zijn nog altijd zorgwekkend hoog, maar sterk gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. De waarden in groenten zijn veel lager.

Tien jaar geleden werden kippeneieren in de buurt van de fabriek geanalyseerd, op een kleinere schaal dan nu weliswaar. Toen lagen de waarden tot vijf keer hoger dan recente metingen. Dat is goed nieuws, zeggen de wetenschappers. "De concentraties van deze stoffen in de grond breken traag af maar dunnen uit in de loop der jaren. Ze verdwijnen onder meer via het grondwater. Ze spoelen dus uit de bodem, waardoor de concentraties na een tijd verminderen", vertelt professor Lieven Bervoets van de UA. Het bedrijf gebruikt ook sinds 2002 geen PFOS meer.

De concentraties van deze stoffen in de bodem zijn hardnekkig, maar dunnen uit in de loop der jaren

Lieven Bervoets, professor UA

Tot twee kilometer rond de fabriek is zelfs het eten van één ei per week uit eigen tuin al te veel

In 2018 en 2019 namen onderzoekers opnieuw stalen bij vrijwilligers, van eieren, groenten en de bodem. Ze gingen daarbij tot een afstand van vijftien kilometer rond het bedrijf. "In de directe omgeving van het bedrijf, tot 2 kilometer, zijn de concentraties in de bodem en de eieren vaak zeer hoog", zegt professor Lieven Bervoets. "Bij consumptie van één ei per week zit je al boven de strenge normen met een potentieel gezondheidsrisico als gevolg. Hoe verder je gaat, hoe lager die concentraties. Maar hier en daar worden de normen nog overschreden". Volgens de eerste metingen, maar die zijn nog beperkt, liggen de concentraties in groenten veel lager. Daar lijkt het probleem dus minder groot. Vanaf vier kilometer blijft de concentratie eerder stabiel en zijn er minder gezondheidsrisico's.
 

Meest gelezen