Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Zwitserland kiest voor het gevechtsvliegtuig F-35, Bern wil er 36 van

De Zwitserse regering gaat 36 vliegtuigen van het type F-35 bestellen bij de Amerikaanse producent Lockheed Martin. Bern kiest dus voor hetzelfde type gevechtsvliegtuig als veel andere Europese landen, waaronder Nederland en België. 

Vorig jaar had de Zwitserse bevolking in een referendum het licht op groen gezet voor de vervanging van de verouderde vloot van gevechtsvliegtuigen. De vraag was welk nieuw toestel er moest komen. Er was de keuze uit de F-35, de Rafale van de Franse groep Dassault, de Super Hornet van Boeing of de Europese Typhoon Eurofighter. Zoals steeds werd er uitgebreid lobbywerk verricht, onder meer door de Franse regering en onlangs persoonlijk door VS-president Joe Biden.

De regering in Bern heeft de voorkeur gegeven aan de stealth-jager F-35. Er worden er 36 van besteld en dat kost ongeveer 4,6 miljard euro. Tevens kopen de Zwitsers nog eens voor iets minder dan de helft van die prijs raketafweer van het Amerikaanse type Patriot. De beslissing moet nog wel de goedkeuring krijgen van het Zwitserse parlement. Mogelijk proberen linkse groepen die nog tegen te houden.

De Zwitserse luchtmacht is vrij verouderd. Er zijn nog enkele toestellen van het 40 jaar oude Amerikaanse type F-5 Tiger en een dertigtal Super Hornets. Die zouden tegen 2030 vervangen moeten worden. 

Zwitserland is geen lid van de EU en ook niet van de NAVO. Het land moet dus volledig zelf instaan voor zijn veiligheid, ook al wordt die niet meteen bedreigd. Het land is omgeven door Europese lidstaten. Toch herbergt Zwitserland tal van internationale instellingen zoals het kantoor van de Verenigde Naties in Genève en die moeten dus worden beveiligd.

Meest gelezen