In Marieval
AFP or licensors

Opnieuw 182 anonieme graven ontdekt in Canada bij vroeger internaat voor inheemse kinderen

In Canada is opnieuw een massagraf met 182 stoffelijke resten ontdekt. Het graf werd blootgelegd bij opgravingen aan een voormalig internaat voor inheemse kinderen. Dat heeft de inheemse gemeenschap in Lower Kootenay gemeld. In een maand tijd is dit het derde massagraf dat werd ontdekt in Canada.

Het massagraf werd ontdekt bij het voormalige internaat St. Eugene, in de stad Cranbrook, in de westelijke provincie Brits-Columbia.  De stoffelijke resten werden met radaronderzoek gevonden. De school werd van 1912 tot de jaren 70 door de katholieke kerk bestuurd. 

Vorige week werd in Marieval, de westelijke provincie Saskatchewan, ook een massagraf ontdekt met 751 stoffelijke resten. Eind mei werden er resten van 215 scholieren gevonden in Kamloops, eveneens in Brits-Columbia.

 Sinds de vondst in Kamloops hangt de vlag aan het parlement halfstok. De Canadese premier Justin Trudeau meldde dat de Canadese vlag aan het parlement op de nationale feestdag morgen ook halfstok blijft hangen.

De internaten, die op sommige plaatsen tot in de jaren 90 open bleven, werden bestuurd door de katholieke Kerk. Trudeau heeft paus Franciscus al opgeroepen om zich in Canada te verontschuldigen.

(Lees verder onder de foto)

 In Marieval
AFP or licensors

Paus ontvangt delegatie inheemse volkeren in Vaticaan

Paus Franciscus lijkt gehoor te geven aan de oproep van de Canadese premier. De paus zal namelijk midden december een delegatie van inheemse volkeren van Canada ontvangen in het Vaticaan. Hij gaat de First Nations, de Metissen en de Inuit ontvangen, dat heeft de Canadese Bisschoppenconferentie (CCCB) gemeld.

Volgens de voorzitter van de Bisschoppenconferentie zou paus Franciscus bereid zijn om zijn verontschuldigingen uit te spreken voor de rol van de Rooms-Katholieke Kerk bij de wantoestanden in de "residential schools" voor inheemse kinderen. 

"Paus wil naar inheemse volkeren luisteren"

Tijdens het bezoek zal de paus de vertegenwoordigers van de verschillende bevolkingsgroepen eerst apart spreken, om zich op 20 december in een gezamenlijke  audiëntie tot hen te richten.

 "Paus Franciscus is erg geëngageerd om rechtstreeks naar de inheemse volkeren te luisteren, om zijn oprechte nabijheid te uiten, om de gevolgen van de kolonisatie en de rol van de Kerk in het systeem van internaten aan de orde te stellen, in de hoop een antwoord te vinden op het lijden van de inheemse volkeren en de voortdurende gevolgen van intergenerationeel trauma", schrijft de CCCB in haar verklaring.

 "Aan dat pastorale bezoek zullen ouderen/kennisbewaarders, overlevenden van de internaten en jongeren uit het hele land deelnemen, vergezeld door een kleine groep van bisschoppen en inheemsen", geeft de CCCB nog mee.

Verontschuldigingen op een "gunstig tijdstip"

Richard Gagnon, de aartsbisschop van Winnipeg en de voorzitter van de CCCB, zei op de Canadese publieke omroep CBC dat paus Franciscus ervoor openstaat op een "gunstig tijdstip" een verontschuldiging in Canada uit te spreken.

Volgens Gagnon zou de paus naar verwachting een vergelijkbaar pad bewandelen als het pad naar zijn formele verontschuldiging in Bolivië in 2015. "Wat de paus in Bolivia heeft gezegd en gedaan, zal hij ook in Canada doen", zei hij. "Maar hij zal het afstemmen op de specifieke Canadese situatie." 

We willen dat hij naar ons land komt. Het zal zoveel betekenen dat hij naar hier komt en zijn verklaring aflegt

David Chartrand, de vicevoorzitter van het Canadese Métis National Council

Volgens David Chartrand, de vicevoorzitter van het Canadese Métis National Council, zal de inheemse delegatie de paus trachten te overtuigen om zijn excuses aan te bieden op de inheemse gronden in Canada. "Ik hoop dat ik van de paus kan horen dat hij het leed begrijpt", vertelde Chartrand aan CBC. "We willen dat hij naar ons land komt. Het zal zoveel betekenen dat hij naar hier komt en zijn verklaring aflegt."

Het bezoek van de delegatie aan paus Franciscus had al eerder moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld door de coronapandemie, aldus CBC. De roep om verontschuldigingen klinkt steeds luider sinds er op korte tijd drie massagraven met stoffelijke resten van honderden kinderen werden ontdenkt nabij vroegere inheemse internaten.  

(Lees verder onder de foto)

 In Marieval
AFP or licensors

Katholieke kerk bestuurde deze internaten

De Canadese katholieke kerk beheerde, namens de overheid, van 1831 tot 1998 meer dan de helft van de zogenaamde "residential schools". De Rooms-Katholieke Kerk is de enige katholieke instelling die nog geen excuses heeft aangeboden voor het leed dat de inheemse kinderen daar is aangedaan.

Naar schatting 150.000 inheemse kinderen verbleven, vaak gedwongen, in deze internaten. De scholen werkten als heropvoedingsgestichten, met als doel de inheemse kinderen te assimileren aan de witte, christelijke waarden. De inheemse kinderen mochten hun moedertaal niet meer spreken, leefden volledig geïsoleerd van hun familie en hun cultuur en werden het slachtoffer van ziektes zoals tbc, fysieke mishandeling en seksueel misbruik.

Meest gelezen