Videospeler inladen...

Limburgse brandweer kreeg zo'n 700 oproepen binnen over wateroverlast

Door de hevige regen liepen in een derde van de Limburgse gemeenten kelders en straten onder water. De brandweer kreeg er meer dan 700 oproepen over binnen. Bijna alle mensen werden intussen geholpen. "Op veel plaatsen viel meer dan 80 liter water per vierkante meter", zegt weerman Hugo Mathues.

Gisteravond en afgelopen nacht viel er heel veel regen. Alleen Noord-LImburg bleef gespaard van wateroverlast. "Bijvoorbeeld in de omgeving van Sint-Truiden en Houthalen-Helchteren spreken we toch van zo'n 80 liter water per vierkante meter", zegt weerman Hugo Mathues. "Maar voorlopig zijn we wel van het ergste verlost."

Als er een hevige plonsregen valt, dan hebben we het vlaggen hé.

Bewoner Kasteelstraat Zepperen

In Sint-Truiden werd gisterenavond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. In het centrum van de stad was het water vanochtend overal weggetrokken, alleen in Zepperen stond een deel van de Kasteelstraat nog onder water. "Ik heb net mijn buurvrouw geholpen met het leegpompen van haar garage", vertelt een van de bewoners. "Maar het water is nu wel aan het wegtrekken. Maar die afwatering van de beek is hier is al langer een probleem, als er een hevige plonsregen valt, dan hebben we het vlaggen hé."  

(Lees verder onder de foto)

Lanaken werd al voor de tweede keer in vier dagen tijd getroffen door wateroverlast. Zo'n 100 kelders liepen onder, vooral in Rekem en Neerharen. Ook bij de VZW Lamana, een opvang voor gehandicapte en verwaarloosde dieren, is er veel schade. Door een overgelopen beek is een groot deel van een weiland en de opvanghokken van de konijnen onder water komen te staan. Myriam Yperman: "We dachten dat ze allemaal verdronken waren, maar gelukkig konden de konijnen zich vastklampen aan de boomstroken in hun hok. Maar ik denk dat we toch maatregen moeten nemen, om dit in de toekomst te vermijden."

Meest gelezen