Plantenhotel in bibliotheek UGent is succes: "We hebben het groene licht gezien"

De bibliotheek van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de UGent is in enkele weken tijd uitgegroeid tot een bloeiend plantenhotel. Heel wat studenten die in de zomer voor een tijdje hun kot verlaten, hebben er hun planten tijdelijk ondergebracht, in de bib krijgen ze de juiste zorg om de zomer te overleven. "We onderhouden de planten zo goed mogelijk", zeggen ze, "we willen nu zelf ook  planten in de bibliotheek zetten."

De oproep van de bib aan de UGent kreeg veel bijval: tientallen studenten hebben intussen zowat 100 planten binnengebracht voor de zomermaanden. Bibliothecaris Paul Buschmann: "We vreesden een beetje dat de studenten ons aanbod niet echt zouden oppikken, maar het is toch een groot succes!"

We hebben zowat honderd logés in ons plantenhotel
Paul Buschmann, bibliothecaris faculteit Letteren & Wijsbegeerte UGent

De studenten brachten tot nu allerlei soorten planten binnen, maar één ding valt zeker op, zegt Paul aan Radio 2 Oost-Vlaanderen: "Het zijn vooral robuuste planten, die wel tegen een ‘kot-stootje’ kunnen. De meeste zijn in bijzonder goede staat aangekomen. Al zien we hier en daar een plant met een soort van ‘posttraumatische kot-stoornis’, die we er nu weer bovenop moeten helpen. Gelukkig is er een plantencentrum uit Merelbeke dat vrijwillig hulp heeft aangeboden."

Geen vliegen vangen voor de vleesetende planten

De bib kreeg ook 2 kleine vleesetende planten binnen. "Maar of we dan ook vliegen moeten vangen om ze aan die planten te geven, dat is ons voorlopig nog niet duidelijk. Volgens de eigenaar zou het volstaan om ze af en toe wat water te geven. Er wordt wel eens gezegd dat je tegen je planten moet praten, om ze gezond te houden. Maar in een bibliotheek is dat natuurlijk niet zo gewenst", zegt Paul. "Een bib is natuurlijk een oase van stilte en rust, dus als we tegen de planten praten zal dat op fluistertoon zijn."

We hebben het groene licht gezien
Paul Buschmann, bibliothecaris faculteit Letteren & Wijsbegeerte UGent

"Onze bibliotheek is prachtig nu, met al die planten", voegt Paul er nog aan toe. "Als je slechtgezind bent, en je loopt twee maal door onze bib, dan kom je automatisch goedgezind weer buiten. We hebben dan ook het licht gezien, het ‘groene licht’: we denken eraan om hier zelf ook eigen planten te zetten. Want als de studenten eind september hun planten weer komen halen zullen we ze echt wel missen. Al vermoed ik dat er studenten zijn die hun plant niet meer zullen ophalen, en ze ter adoptie zullen afstaan. "

kasto80

Meest gelezen