Sputnik

Ondanks recordaantal coronadoden in Rusland wil president Poetin geen strengere maatregelen, roept wel op tot vaccinatie

De Russische president Vladimir Poetin werd in maart en april gevaccineerd met het Russische Spoetnik-vaccin. Dat heeft hij onthuld tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordshow met de Russische bevolking. Rusland beleeft volop een nieuwe golf van coronabesmettingen, maar de motivatie onder de bevolking om zich te laten vaccineren blijft bijzonder laag. Amper 15 procent van de Russen kreeg al een prik. De ontboezeming van de president moet Russen overtuigen om toch een vaccin te halen, maar hij roept niet op tot strengere maatregelen en wimpelt de verantwoordelijkheid af op de gouverneurs.

De vaccinatie van de Russische president Vladimir Poetin was lange tijd in nevelen gehuld. Het Kremlin had enkel gezegd dat Poetin met twee doses was gevaccineerd in maart en april, maar gaf geen informatie over welk vaccin en er waren ook geen beelden van de vaccinatie. Volgens critici was het een gemiste kans om het goede voorbeeld te geven en burgers te overtuigen zich te laten inenten.

"Mensen moeten me maar op mijn woord geloven", zei Poetin vandaag in zijn jaarlijkse tv-show, waarin hij antwoordt op vragen van gewone Russen. En hij gaf ook meer details. "Ik vond dat ik zo lang mogelijk beschermd moest zijn. Dus ik koos voor Spoetnik V. Het leger wordt ook gevaccineerd met Spoetnik V, en ik ben natuurlijk ook de opperbevelhebber", zei Poetin. 

Op de vraag waarom er geen videobeelden zijn gemaakt van de vaccinatie, antwoordde Poetin grappend: "Als de vaccinatie niet in de arm, maar op een andere plek moest gebeuren, zou dat dan ook getoond moeten worden?"

Russische vs. buitenlandse vaccins

Spoetnik V is één van de vier vaccins die in Rusland ontwikkeld zijn. Twee zijn goedgekeurd voor gebruik. Rusland heeft geen enkel ander (buitenlands) vaccin goedgekeurd. Maar de interesse bij de bevolking is bijzonder laag. Slechts 15 procent van de Russen kreeg al een prik, terwijl vaccins wijdverspreid en ruim beschikbaar zijn. Toch vindt Poetin dat de vaccinatiecampagne goed verloopt: "Gelukkig hebben we niet dezelfde tragische situatie zoals na vaccinatie met AstraZeneca of Pfizer". 

"Dromen dat het virus zal verdwijnen, heeft geen zin. Zich laten vaccineren is de enige manier", zei Poetin nog. Maar voor meer impopulaire maatregelen, zoals deels verplichte vaccinatie of een nieuwe lockdown, sprak Poetin zich niet uit. Hij steunde ook een burger die vertelde dat zijn vrouw onder druk werd gezet om zich te laten vaccineren, ook al heeft ze een medisch excuus. Dat is "illegaal", zegt Poetin. 

Geen verplichting

"Ik ben geen voorstander van verplichte vaccinatie, en blijf bij dit standpunt", zei de Russische president. Hoewel in sommige regio’s en voor sommige risicogroepen vaccinatie in Rusland sinds kort verplicht is, benadrukt Poetin dat dit een beslissing van de gouverneurs, van de lokale autoriteiten is, en dat alles volgens de wet moet verlopen.

De voorbije 24 uur stierven in Rusland 669 mensen aan de gevolgen van COVID-19, een absoluut recordaantal sinds het begin van de pandemie. Maar daarover repte Poetin met geen woord. In Rusland zijn er tijdens de pandemie weinig strenge maatregelen genomen. De laatste - en enige - lockdown in Moskou duurde enkele weken en liep af in mei vorig jaar.

President Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse vraag-en-antwoordshow met de 'gewone Rus'.
Sputnik

Meest gelezen