Radio 2

Verenigingen protesteren tegen afbraak van het oude zwembad in Oostende: "Perfecte locatie voor een nieuwe stadshal"

In Oostende groeit het protest tegen de afbraak van het oude zwembad aan de Koninginnelaan vlak bij de zeedijk, aan het Thermae Palace. Normaal zou daar een groene zone komen, maar verschillende verenigingen zouden er liever een gerenoveerde stadshal zien. 

Vorige week liet het stadsbestuur van Oostende weten dat het oude zwembad aan de Koninginnelaan afgebroken zal worden. In plaats van het zwembad komt er een groene zone. Maar verschillende verenigingen protesteren tegen die plannen. Volgens erfgoedvereniging Dement Oostende en architectenvereniging Archipel is het oude zwembad een belangrijk stuk erfgoed uit de jaren '70 en kan het beter gerenoveerd worden en dienen als nieuwe stadshal. 

"De verenigingen zijn bereid om actie te ondernemen", zegt voorzitter Guy Servaes van Dement Oostende. "Het kost 1 miljoen euro om het gebouw af te breken en daarvoor krijgen we een simpel grasveld. In bijvoorbeeld Gent bouwen ze een veel kleinere stadshal voor een prijskaartje van 3,5 miljoen euro. Maar wij hebben al de perfect locatie. Als de stad Oostende 1,2 miljoen euro extra zou investeren, kunnen we het oude zwembad ombouwen tot een volwaardige stadshal voor alle Oostendenaren. Zo kunnen we ook het erfgoed en de architectuur behouden."

Steun van bekende Oostendenaars

Ondertussen werd er ook een petitie gestart die al door ruim 2.600 mensen ondertekend werd. De actiegroep Dement Oostende en architectuurvereniging Archipel hebben ook alle plannen voor het ombouwen naar een stadshal online gedeeld. Ze krijgen onder andere de steun van enkele bekende inwoners, zoals oud-journalist Gui Polspoel. "Het herbestemmen van het zwembad zou perfect passen in het beleid van de stad om buiten het seizoen evenementen te organiseren in Oostende, zoals het foto- of filmfestival en zo ook toeristen te lokken", vertelt Polspoel. 

Ook striptekenaar Herr Seele zet zijn schouders onder de plannen: "Het zwembad ligt op een zeer belangrijke plaats. We weten allemaal dat elk stukje grond aan de kust kwetsbaar is voor de immobiliënsector. Ik vrees ervoor dat er in de toekomst uiteindelijk nooit een park zal komen."

Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) ligt de afbraak vast. Het oude zwembad moet plaats maken voor een groene site. 

Meest gelezen