Koning Mswati
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Protest in Swaziland tegen koning hardhandig uiteengedreven

In Swaziland, het kleine zuidelijke Afrikaanse koninkrijk, is het tot een confrontatie gekomen tussen regeringstroepen en prodemocratiebetogers. Er zouden schoten gelost zijn en traangas afgevuurd om de betogers uit elkaar te drijven, dat hebben ooggetuigen gemeld. Protest is zeldzaam in het land, maar het ongenoegen over koning Mswati is de laatste jaren erg toegenomen onder de bevolking. 

In  Swaziland zijn er prodemocratische protesten aan de gang in verschillende delen van het land. Afgelopen nacht kwam het tot een confrontatie tussen de ordetroepen en de betogers maar de tol van de confrontatie blijft onduidelijk. Ooggetuigen zeiden dat er schoten afgevuurd werden door de ordetroepen, en dat er doden en gewonden zijn gevallen bij de betogers. Anderen bronnen vermelden geen slachtoffers.

Er werd geplunderd, ook winkels werden in brand gestoken. De regering heeft een avondklok ingesteld van 18 uur tot 05.00 uur "om de onrust tegen te gaan". Ook scholen werden gesloten. De ordetroepen zijn in groten getale aanwezig in de straten.

(Lees verder onder de tweet)

"Koning ziet staatskas als spaarvarken"

De woede van de betogers richt zich tegen de 53-jarige koning Mswati. De afgelopen jaren is het ongenoegen tegen de laatste absolute monarchie in Afrika sterk toegenomen. Volgens critici probeert de koning al jaren grondige democratische hervormingen tegen te houden.  

Ze verwijten de koning ook dat hij "de staatskas als spaarvarken gebuikt om zijn weelderige levensstijl te onderhouden". Terwijl de meeste inwoners onder de armoedegrens leven, bezit de koning verschillende paleizen waar hij met zijn 15 vrouwen woont.  De koning doet de beschuldigingen af als "onterecht". 

Maar volgens sommige bronnen zou koning Mswati gevlucht zijn uit het land. Waarnemend premier Themba Masuku heeft dat ontkend. Hij zegt dat de koning nog steeds in het land is. Volgens de premier wordt er ook geluisterd naar de demonstranten en hun eisen. De regering heeft ook op Twitter gevraagd aan de betogers "om alternatieve middelen te gebruiken om hun bezorgdheid te uiten".

(Lees verder onder de tweet)

"Land van de Swazis"

Het 1,3 miljoen inwoners tellende Swaziland wordt al sinds 1986 geleid door koning Mswati III, die het parlement controleert en zelf ministers benoemt. Politieke partijen zijn er niet. Protesten zijn zeldzaam.

De monarch herdoopte in 2018 ook op eigen houtje zijn land tot Eswatini, wat in het Swati het "land van de Swazis" betekent. De naam Swaziland is een mengeling van Swati en Engels. 

Swaziland, dat wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique, voert suiker, frisdrankconcentraten en katoen uit.

Meest gelezen