Oef, eindelijk een "relatief normale" kampzomer, al is corona nooit veraf: "We bouwen voort op ervaring vorig jaar"

Deze zomer gaan  bijna een kwart miljoen kinderen en jongeren op kamp. Vergeleken met vorig jaar kan dat zelfs onder relatief normale omstandigheden. Al is zelfs tussen de patrouilletenten, het kampvuur en de gamellen corona nooit veraf, want ook op kamp blijven er regels en bubbels van kracht. De jeugdbewegingen zijn naar eigen zeggen wel goed voorbereid: "We hebben veel geleerd vorig jaar en bouwen voort op die ervaring."

De kampzomer kan dit jaar in "relatief normale" omstandigheden doorgaan. Vorig jaar moest alles in kampbubbels van maximaal 50 leden (exclusief leiding) worden georganiseerd. Dat wilde in de praktijk zeggen dat ook de terreinen per bubbel moesten worden ingedeeld en dat leverde soms moeilijk werkbare situaties op. Of het vergde de nodige portie creativiteit.

Bekijk de reportage uit Het Journaal van vorige zomer en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Dit jaar zijn die kampbubbels dubbel zo groot in juli en in augustus kunnen bubbels zelfs tot 200 leden. Voor veel kleinere groepen wil dat zeggen dat ze als één bubbel op kamp kunnen gaan, net als voor corona dus. Binnen in die bubbels zijn er geen regels van afstand of mondmaskers. Al moeten 12-plussers "intensief lichaamscontact" vermijden. Niet evident als je wilt ravotten.

Van 50 naar 100 per bubbel maakt voor ons echt wel een groot verschil

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Chiro Hiperlie was vorig jaar nog met drie bubbels op kamp, dit jaar kan het met twee. "Het is dus wat makkelijker", legt hoofdleider Jente Merens uit. "Van 50 naar 100 per bubbel maakt voor ons echt wel een groot verschil. We splitsen al ons materiaal in twee en de leidingsploeg is ook in twee gedeeld. Er loopt een lint dwars door het kampterrein."

Verder gaan uiteraard ook zieke kinderen niet mee en blijft aandacht voor hygiëne essentieel. Bij contact met externen of uitstappen buiten de kampplaats zijn mondmaskers verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar. En massaspelen zitten er helaas ook deze zomer nog niet in.

Lees voort onder de foto:

Jan Van Bostraeten

"Vroeger speelden wel eens vuile spelletjes waarbij je dingen met je mond moest doorgeven, dat proberen we nu te vermijden", zegt Merens verder. "We kijken wel streng toe op het naleven van de coronaregels. We hebben daar een kaartensysteem voor bedacht. Een gele kaart is een waarschuwing. Krijg je een rode kaart (of twee gele) dan moet je het kamp verlaten."

Die grotere bubbels zijn er gekomen op vraag van de groepen zelf. In de praktijk was dat de maatregel die voor hen het moeilijkst werkbaar bleek. In ruil is de noodprocedure in het geval van een besmetting op kamp grondig bijgestuurd. Lees: een pak complexer en met meer paperassen.

Hoe werkt die noodprocedure?

Bij een besmetting vorig jaar op kamp werd heel de kampbubbel (van maximaal 50 toen) naar huis gestuurd. Dat is trouwens nauwelijks nodig geweest: van alle jeugdactiviteiten die vorige zomer plaatsvonden werd slechts 0,194 procent getroffen door het coronavirus. In absolute cijfers ging dat maar om 46 activiteiten. Afwachten of dat met de nieuwe besmettelijkere varianten ook zo zal verlopen.

De vernieuwde noodprocedure houdt nu in dat iemand met symptomen eerst apart wordt gezet en getest. Test die positief dan worden de personen die in dezelfde ruimte of tent slapen ook getest. Test minder dan 30 procent van hen positief, dan gaat het kamp gewoon door.

In het andere geval volgen er sneltests bij de hele kampbubbel en wordt afhankelijk van die resultaten besloten om de bubbel verder op kamp te laten gaan of (deels) naar huis te sturen. In sommige gevallen worden voor die tests mobiele testteams ingezet.

Lees voort onder de foto:

Het is voor de groepen dus heel belangrijk om bij te houden wie bij wie slaapt bijvoorbeeld. Die bijkomende administratieve rompslomp is niet te onderschatten voor een groep jonge vrijwilligers, want elk kamp moet ook een coronacoördinator aanduiden en een contactlogboek bijhouden.

Dat komt natuurlijk bovenop de soms al hoge administratieve last van het organiseren van een kamp, want vaak is om een kampvuur te maken of zelfs gewoon in het bos te spelen een aanvraag nodig. Een overzicht van de volledige regels (en de noodprocedure in detail) vind je bij de Ambrassade. 

Opluchting, maar ook waakzaamheid

Het is voor veel lokale groepen geen evident werkjaar geweest door de coronamaatregelen. Nu het kamp onder relatief normale omstandigheden kan doorgaan, is er dan ook opluchting. "We hebben er veel zin, ik hoop alleen dat het weer wel wat beter wordt", zegt Merens nog lachend.

Sommige jeugdbewegingen geven ook aan dat ze meer inschrijvingen lijken te hebben voor de kampen in vergelijking met vorig jaar. Volledige cijfers zijn er (nog) niet. Vorige zomer was er -vermoedelijk door corona- iets minder volk mee op kamp, dus het kan ook gewoon een correctie zijn.

Lees voort onder de foto:

"Veel groepen zijn vooral opgelucht dat de kampzomer toch relatief normaal kan doorgaan", legt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen (de nationale leiding) uit. "Als is er hier en daar ook een beetje frustratie dat het jeugdwerk nog steeds met vrij strenge regels moet werken, terwijl er in de gewone samenleving al veel meer mogelijk lijkt. De groepen zijn wel vooral blij dat de kampbubbels uitgebreid zijn, want dat was vorig jaar echt de grootste moeilijkheid."

De versoepelingen en de goed lopende vaccinatiecampagne werken aanstekelijk

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen merken ze vooral veel herwonnen enthousiasme. "De versoepelingen en de goed lopende vaccinatiecampagne werken aanstekelijk voor de kampen", legt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen uit. Toch blijven ze natuurlijk waakzaam voor het coronavirus. "De leiding bouwt nu ook voort op de expertise van vorig jaar. Ze zijn al met heel wat maatregelen vertrouwd."

Voor de buitenlandse kampen blijft het wel voor veel groepen wel nog wat zoeken. "Net als bij het gewone reizen hanteert elk land zijn eigen regels dus dat veroorzaakt soms wel wat problemen", zegt Van Reusel. "Het is voor sommigen van dag tot dag bekijken wat er mogelijk is en of ze gaan kunnen vertrekken. Al proberen we ze daar natuurlijk zo goed mogelijk in te ondersteunen."

Hopelijk kunnen we ons binnenkort gewoon terug focussen op waar we goed in zijn: kinderen en jongeren enthousiasmeren

Ook bij de KSA lijkt het vlot te verlopen. "Er is veel mogelijk deze zomer, maar steeds met in het achterhoofd natuurlijk dat er maatregelen aan gekoppeld zijn", zegt Benjamin Verhegge van de KSA. "Die verantwoordelijkheid is er wel bij onze leidingsploegen. Dat hebben ze het afgelopen jaar meer dan bewezen."

Op middellange termijn maken ze zich toch  zorgen over de motivatie van hun leiding. "Het is natuurlijk wel positief dat je ziet hoe verantwoordelijk de leiding is, maar de veerkracht is niet oneindig", zegt Verhegge. "Ze blijven wel de moed vinden om er voor te blijven gaan. Hopelijk kunnen we ons binnenkort gewoon terug focussen op waar we goed in zijn: kinderen en jongeren enthousiasmeren."

Minister Dalle: "Regels voor kampen blijven hele zomer dezelfde"

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) beseft dat het een zware dobber is voor de jeugdbewegingen en vrijwilligers om kampen op een coronaveilige manier te organiseren. Hij zegt dat de regels voor de kampen de hele zomer dezelfde zullen blijven, ook als de coronacijfers opnieuw zouden stijgen. 

"De regels zijn heel goed voorbereid en nog relatief strikt. Er zullen zeker besmettingen zijn, maar dankzij de vaccinatiecampagne wordt het risico alsmaar kleiner dat mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. Dus de bedoeling is om heel de zomer de regels stabiel te houden. De jeugdorganisaties gaan niet moeten bijsturen. Dat zou het voor de leiders en de vrijwilligers nog veel moeilijker maken."

Meest gelezen