Videospeler inladen...

"The dissident": de film over de moord op journalist Jamal Khashoggi die u niet mag zien

Journalist voor The Washington Post Jamal Khashoggi werd in 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Het verhaal schokte de wereld en het intrigeerde regisseur Bryan Fogel. Met vooraanstaande getuigen maakte hij "The dissident". In de film wordt gereconstrueerd wat er gebeurd is met Khashoggi en wie de opdracht gaf voor de moord. De beschuldigende vinger wijst naar de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. VRT NWS sprak met regisseur Bryan Fogel. U moet wel wat moeite doen om de film te kunnen zien.

Bryan Fogel won in 2018 de Oscar voor Beste Documentairefilm met "Icarus", over Russische doping in de topsport. Na "Icarus" vond hij in de ophefmakende moord op de Saudische journalist en columnist Jamal Khashoggi een verhaal dat hem bijzonder aansprak. Een verhaal over persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en over mensenrechten. "Als ik Jamal had gekend toen hij nog leefde, was hij mogelijk een vriend geweest, en iemand waar ik naar opkeek."

Ik zag in Jamal Khashoggi iemand die ik wilde verdedigen
Bryan Fogel, regisseur The Dissident

Tijdens het interview met VRT NWS spreekt Bryan Fogel over zijn drijfveren om twee jaar lang te werken aan een docufilm over Jamal Khashoggi. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Grote streamingdiensten haakten af

De film ging in wereldpremière op 24 januari 2020 op het prestigieuze Sundance Film Festival en kreeg lovende kritieken en staande ovaties. Maar dat bracht geen internationale filmverdeler op om de film te verspreiden. "The dissident" was bedoeld voor grote streamingdiensten als Netflix en Amazon. Die kochten de film uiteindelijk niet. Fogel vermoedt dat te veel bedrijven belangrijke zakenrelaties hebben met Saudi Arabië en dat niemand die op het spel durft te zetten. 

Dus zocht hij een andere distributeur en die vond hij in Briarcliff Entertainment, 8 maanden na de release. "Ik was ongerust", vertelt Bryan Fogel over de zoektocht naar een distributeur. "Maar ik dacht dat mijn vorig werk met "Icarus" en de kracht van de film wel zouden helpen. Ik heb geleerd dat zakenbelangen dat in de weg stonden."

In het interview met VRT NWS vertelt Bryan Fogel over de zoektocht naar een filmverdeler voor "The dissident". Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

'De feiten en de waarheid'

Voor zijn film trok Bryan Fogel niet naar Saudi Arabië. "Ik geloofde niet dat ik daar eerlijke antwoorden zou krijgen", vertelt hij. "Ik wilde blijven bij de mensen van wie het leven echt veranderd was door die moord. En ik kon leunen op het Turkse onderzoek naar de moord. Daar zag ik de feiten en de waarheid, met de klankopnames, de camera’s, door alles wat ze verzameld hadden. Daar was die zaak, duidelijk en helder, zonder enige discussie."

Brian Fogel vertelt over de inzage die hij kreeg in het Turkse onderzoek naar de moord en het bewijsmateriaal dat daar naar boven kwam. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Gerechtigheid voor Khashoggi?

"Ik ben een verhalenverteller, ik ben een journalist en een filmmaker. Als ik die jobs goed doe, is er misschien hoop op verandering." Fogel hoopt dat zijn film een verschil kan maken voor mensen als Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz en de Saudische dissident Omar Abdulaziz. Maar hij maakt zich geen illusies. 

Al ziet hij met de presidentswissel in de Verenigde Staten signalen dat Joe Biden het anders wil aanpakken met Saudi-Arabië dan zijn voorganger Donald Trump. Biden heeft het CIA-rapport over de moord vrijgegeven, dat zegt dat kroonprins Mohammed Bin Salman de moord op Khashoggi heeft goedgekeurd. Onder Amerikaanse druk zijn ook al enkele mensenrechtenactivisten vrijgelaten uit de gevangenis.

Bryan Fogel vertelt over het mogelijk veranderende beleid van president Biden richting Saudi Arabië. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"The dissident" is nu ook in België te zien, al moet je daarvoor naar Antwerpen of Brussel. Volgens verdeler Belgafilms heeft dat niets met mogelijke Saudische druk te maken, maar wel met het feit dat er zo veel films tegelijk uitkomen, nu de filmzalen weer open zijn. 

Hier kunt u kijken naar de internationale trailer van "The dissident".

Videospeler inladen...

Meest gelezen