Vlaamse universiteiten willen “menselijke oplossing” voor hongerstakende mensen zonder papieren

De rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten vragen een snelle en humane oplossing voor de mensen zonder papieren die in hongerstaking zijn in Brussel. Enkele honderden mensen bezetten daar de Begijnhofkerk en enkele universiteitslokalen van de VUB en ULB. Ze hopen daarmee aan verblijfspapieren te raken. Maar de toestand van enkele hongerstakers wordt zorgwekkend.

De actie begon al eind februari toen meer dan 400 mensen zonder papieren de Brusselse Begijnhofkerk en lokalen van de universiteiten VUB en ULB bezetten. Sinds vorige maand is een deel van hen in hongerstaking en sommigen zijn er erg aan toe. KU-Leuven rector Luc Sels: “Die hongerstaking heeft nu een kritieke fase bereikt, waarbij verderzetting ernstige en blijvende lichamelijke schade veroorzaakt en daadwerkelijk levens in gevaar brengt.”

Daarom vragen de universiteiten aan de overheid om “een menselijke oplossing te vinden”, en aan de actievoerders om “dringend” hun hongerstaking te beëindigen. De rectoren geven geen details over wat ze bedoelen met dat “menselijke”, maar de overheid is voorlopig niet van plan in te gaan op de eisen van de hongerstakers.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil niet weten van een collectieve regularisatie van de actievoerders. Hij vreest dat dan nog meer mensen zonder papieren een hongerstaking of een andere actie zullen ondernemen. Zijn standpunt zorgt voor onenigheid met de Vivaldi-coalitiepartners Ecolo en PS.

Maar ook de hongerstakers blijven bij hun standpunt. Om dat nog kracht bij te zetten hebben vier van hen gisteren hun mond dichtgenaaid. Ze krijgen voor hun eisen steun van enkele organisaties die vandaag een petitie met 28.000 handtekeningen hebben afgegeven bij staatssecretaris Mahdi.

Meest gelezen