Belga

Vlaanderen sluit zich aan bij procedure tegen Frans windmolenpark

Vlaanderen sluit zich aan bij de gerechtelijke procedure die de federale regering heeft aangespannen tegen de bouw van een Frans windmolenpark. Dat heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in het parlement na vragen van Bert Maertens (N-VA) en Martine Fournier (CD&V).

Frankrijk wil een park aanleggen van 46 windmolens met een hoogte tot 300 meter. Het wordt gebouwd in de Franse territoriale wateren, maar ligt in het door België gecontroleerde luchtruim. Verschillende burgemeesters uitten eerder al hun bezorgdheid over de locatie van het windmolenpark. Het park zou voor bewoners van kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort visuele hinder veroorzaken. Ook zouden bepaalde historische scheepvaartroutes tussen de havens van Oostende en het Verenigd Koninkrijk worden geblokkeerd. 

Ons land probeerde een oplossing aan te reiken door een alternatieve locatie voor te stellen. Na verschillende overlegrondes met minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, besliste de ontwikkelaar het project toch verder te zetten volgens de originele plannen. Tegen die beslissing wordt nu een rechtszaak opgestart, waarbij Vlaanderen zich aansluit.

"Naast die procedure is er ook nog een Europese procedure," zei Jambon, "waarbij België als lidstaat klacht indient tegen een andere lidstaat, omdat die België, tegen de voorschriften in, onvoldoende heeft geconsulteerd."

Desalniettemin hoopt Jambon dat het niet tot een gerechtelijke uitspraak hoeft te komen. "Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het gemeenschappelijke signaal Frankrijk alsnog noopt om tot een onderhandelde oplossing te komen", zei de minister-president.

Meest gelezen