wolvenwelp Hoge Venen, foto van P. Ghiette

Voor het eerst in twee eeuwen wolven geboren in de Hoge Venen, fotograaf staat plots oog in oog met welpje

In het natuurdomein de Hoge Venen in Wallonië zijn, voor het eerst in bijna twee eeuwen, wolvenwelpen geboren. Dat meldt de RTBF en bevestigt ook Jan Loos van Welkom Wolf. De Duitse wolf Akéla had er al sinds 2018 een territorium en kreeg in het begin van dit jaar het gezelschap van een vrouwtje. Een ambtenaar van de milieudienst botste bij toeval op de familie wolven en kon minstens drie welpen zien en ook fotograferen. De welpen zijn nu 4 à 5 weken oud. 

Wetenschappelijk medewerker van de Waalse milieudienst Pascal Ghiette, is bij toeval op de familie wolven gebotst in de Hoge Venen. Hij liep in het natuurgebied om vogelpopulaties te observeren en te tellen. 

"Ik zag de twee volwassen wolven het eerst, ongeveer 100 meter bij mij vandaan", zegt Ghiette aan RTBF. "Toen zag ik beweging in het hoge gras, ik naderde en zag een haarbal. Ik dacht eerst dat het een vossenwelp was. Maar het was een wolvenjong. Ik heb er in totaal drie gezien."

Hij kon onder andere onderstaande foto maken van een welp in het hoge gras. De welpen zouden volgens Ghiette maar heel recent het nest hebben verlaten en dat maakt het volgens hem  wel een heel uitzonderlijke ontmoeting. 

Welpen zijn kwetsbaar

Het Waalse Réseau Loup, dat sinds 2017 de terugkeer van de wolf naar onze streken ondersteunt en bestudeert, wil niet meer zeggen over de locatie van deze uitzonderlijke waarneming.

"Welpen zijn bijzonder kwetsbaar in de eerste maanden van hun bestaan", legt Alain Licoppe, de coördinator van het netwerk,  aan RTBF uit. "Ze mogen helemaal niet gestoord worden. Vandaar dat het voor wandelaars van het plateau van de Hoge Venen belangrijk is om niet van de bewegwijzerde paden af ​​te wijken En vooral om honden aan de lijn te houden."

De welpen hebben het sowieso niet makkelijk in hun jonge leven, de statistieken zijn wreed volgens Ghiette. "Tijdens het eerste jaar sterft gemiddeld de helft van de welpen", zegt hij. Volgens hem worden ze meestal overreden door een auto.

De geboorte was verwacht

Landschap vzw en Welkom Wolf hadden het voorspeld: sinds bekend werd dat de Duitse wolf Akéla, die al sinds juni 2018 een territorium heeft in de Hoge Venen, plots een vrouwtje aan zijn zijde had, stond de geboorte van een nest wolvenwelpen in de sterren geschreven.

De mensen van Welkom Wolf hebben het al eerder gezien in Belgisch Limburg en in de Veluwe: als een mannelijke wolf en een vrouwelijke wolf elkaar ontmoeten vóór de paartijd - die is voor Europese wolven beperkt tot de maand februari - dan komt daar zo goed als zeker begin mei een nest wolven van. Dat blijkt nu het geval te zijn in de Hoge Venen.

Lees verder onder de foto van vaderwolf Akéla.

Akéla foto van  Roger Herman

Het is wel hoogst uitzonderlijk dat iemand de wolven zo dichtbij te zien krijgt in de Hoge Venen. Het gebied is ongeveer 70.000 hectare groot en de dieren laten zich maar zeer zelden zien, dus dat maakt de kans dat je ze ziet heel klein.

Toch roept Welkom Wolf de Vlamingen - die deze zomer massaal naar de Ardennen trekken -  op om waarnemingen van wolven zeker te melden op  hun meldpunt

Nederlandse boeren willen hek van 150 km rond provincie Friesland

In Nederland zijn boeren begonnen met de bouw van een anderhalf meter hoog hek om wolven te weren, en dat willen ze 150 kilometer lang maken. Een keertje rond heel de provincie Friesland dus. Experten en ook de provincie Friesland zelf denken echter dat het onmogelijk is om de wolf te weren. Zo doorkruist de grens wegen en particuliere terreinen, en volgens Europese wetgeving mag je beschermde dieren zoals de wolf niet tegenhouden. In Nederland leven permanent tussen de 10 en 15 wolven.

Meest gelezen