Zuinige vreugde over sneller budget voor mensen met handicap: "Maar nog altijd 15.000 mensen zonder perspectief"

Dat de Vlaamse regering sneller geld vrijmaakt om de meest dringende wachtlijsten voor financiële hulp voor mensen met een handicap weg te werken, wordt met een voorzichtige blijdschap onthaald in de welzijnssector. Maar dan nog is het maar een gedeeltelijke oplossing, zo sijpelt de realiteit al snel binnen. "Alsof je zegt: almaar meer mensen gaan met pensioen, maar we hebben eigenlijk geen geld om hen te betalen."

Volgens het nieuwe zorginvesteringsplan van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zullen volwassenen met een handicap die bovenaan de wachtlijst staan binnen 18 maanden een budget krijgen voor gespecialiseerde hulp en opvang. Nu moeten veel mensen daar minstens 3 jaar op wachten.

In de sector klinken de eerste reacties veeleer gemengd. "We zitten met de glimlach op ons gezicht, maar toch ook met de nodige bezorgdheid in ons verstand", zegt Ingrid Borré, algemeen secretaris van KVG, de grootste Vlaamse belangenvereniging voor mensen met een handicap. 

"Wij zijn blij dat er eindelijk een oplossing is voor prioriteitengroep 1, de mensen die hoogdringend een budget nodig hebben. Die mensen zullen eindelijk geholpen worden. Maar men zegt maar heel vaag dat men rond prioriteitengroep 2, de mensen voor wie het iets minder dringend is maar die ook nood hebben aan een budget, nog iets wil uitwerken. We hopen zij ook snel kunnen worden geholpen, want dat zijn ook nog altijd zo'n 15.000 mensen."

We zitten met de glimlach op ons gezicht, maar toch ook met de nodige bezorgdheid in ons verstand

Ingrid Borré, algemeen secretaris van KVG

"Dit zal ertoe leiden dat voor heel wat dringende zorgvragers nu een oplossing komt. Daar zijn we erg blij om", reageert algemeen directeur Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond. "Tegelijk zal deze inspanning de problematiek van de wachtenden in deze sector niet oplossen. Ook de komende jaren zullen bijkomende inspanningen moeten gebeuren, zowel in het rechtstreeks toegankelijke zorgaanbod, als in de niet-rechtstreeks toegankelijke zorg."

"Bereken wat er terugvloeit"

Dat zegt ook Dave Ceule van de vzw Onafhankelijk Leven, een belangenorganisatie voor mensen met een beperking. "Voor de mensen uit prioriteitengroep 1 is het een grote doorbraak. Die krijgen eindelijk perspectief en dat is goed nieuws. Anderzijds: men spreekt over zowat 2.700 mensen die een budget krijgen. Maar er zijn er nog 15.000 die geen budget krijgen. Die grote groep heeft dus nog geen perspectief."

Beluister hieronder de reactie van Ceule in "De ochtend" op Radio 1:

Copyright Maskot

Volgens Ceule is die benadering van de "dringende noden" erg relatief. "Men kijkt daar of je vader, je moeder, je broer of zus voor je kunnen zorgen. In dat geval moet men nog geen budget geven. Dat is wel zeer wrang. Het is alsof je zegt: almaar meer mensen gaan met pensioen, maar we hebben eigenlijk geen geld om hen te betalen. Dus als je kunt rekenen op je vrienden of familie krijg je geen pensioen, 'want dat lukt wel'."

Ceule vindt dat de Vlaamse regering een "echt masterplan" moet opstellen. "Heel wat mensen, mantelzorgers, zetten hun leven on hold voor mensen met een handicap. Wij zeggen: beschouw die budgetten als een investering. Je investeert in mensen die weer kunnen werken: mantelzorgers die weer aan de slag gaan, mensen met een handicap die vaak weer wat kunnen bijdragen aan de maatschappij. Bereken ook eens wat er terugvloeit als je iemand een budget geeft. Dat brengt men nu niet in kaart."

Meest gelezen