Zomerschool in Duffel pakt opnieuw leerachterstand door corona aan: "In deze tijden is het zeker nodig"

Heel wat gemeenten in onze provincie organiseren weer zomerscholen. Zo'n 11.000 leerlingen zullen les kunnen volgen in 180 scholen, verspreid over 95 gemeenten. In Duffel wordt de school voor het tweede jaar op rij ingericht. "Van 2 tot 13 augustus willen we jongeren helpen hun leerachterstand in te halen om ze in september goed te laten starten", zegt schepen van Onderwijs Lili Stevens (CD&V). 

Duffel begon volgens schepen Stevens vorig jaar met de zomerschool om de leerachterstand die kinderen tijdens de coronapandemie hadden opgelopen weg te werken. "We hebben gehoor gegeven aan de oproep die toen klonk om leerlingen tijdens de zomer bij te scholen zodat ze in september goed van start konden gaan. Die zomerschool was een enorm succes. We moesten zelfs een wachtlijst opstellen. Kinderen daarop zetten is natuurlijk nooit leuk, maar je moet genoeg leerkrachten hebben om het te kunnen bolwerken. "

De gemeente verwacht dat ze dit jaar weer verplicht zullen zijn om met een wachtlijst te werken.  "De inschrijvingen stromen momenteel nog maar zachtjes binnen omdat kinderen hun rapport nog moeten krijgen.  Bij dat rapport kan eventueel een aanbeveling voor de zomerschool gestoken worden, maar kinderen kunnen ook op eigen initiatief deelnemen. Verder vormt de zomerschool een uitgelezen kans voor kinderen met faalangst om op een rustige manier wat extra les te krijgen", legt de schepen uit.

We focussen vooral op de lagere school, maar organiseren ook een klas voor de eerste graad van het middelbaar
Schepen van onderwijs Lili Stevens

Sterk concept voor de toekomst

Hoewel de zomerschool er kwam als middel tegen leerachterstand als gevolg van de coronapandemie, vermoedt Stevens dat ze zal blijven bestaan. "In tijden van corona is het zeker nodig. Als leerkracht voel ik zelf ook aan dat niet alle kinderen zelfstandig lessen kunnen verwerken.  Er zullen altijd kinderen zijn die er baat bij hebben." 

Het initiatief krijgt dan ook heel wat positieve reacties. Dat ligt volgens Stevens aan twee factoren. "Ten eerste is de periode waarin we de school inrichten een grote troef. We kiezen de eerste twee weken van augustus. Dan hebben leerlingen al een volledige maand vakantie achter de rug. Ook na de bijscholing kunnen ze nog twee weken uitrusten. Zo is er geen directe overgang van zomerschool naar gewone school. Ten tweede is de zomerschool gratis en voor iedereen. Veel leerkrachten uit het buitengewoon onderwijs helpen. Zij hebben een andere aanpak en kunnen zo ook kinderen met speciale noden bijstaan."

Meest gelezen