Zomerkoopjes gaan vandaag van start: "We zijn blij dat we terug naar normaal kunnen"

1 juli, dat bekent dat de zomerkoopjes beginnen. En dit jaar beginnen ze ook mooi op tijd. Want vorig jaar werden ze nog met een maand uitgesteld door corona. "Ondanks dat veel zelfstandige modehandelaars het afgelopen voorjaar voor de derde keer op rij het verkoopseizoen met een negatief cijfer afsloten, hopen ze op goede solden en kijken ze positief naar de toekomst", klinkt het bij Isolde Delanghe van belangenorganisatie Mode Unie. "We zijn blij dat we terug naar normaal kunnen."

"Het is een goede zaak dat de solden dit jaar weer starten op 1 juli", klinkt het bij Delanghe. "Enerzijds is het een traditionele datum die de consument onthoudt. Anderzijds gaan mensen liever shoppen voor ze op reis vertrekken. Dat is moeilijk als de solden later vallen." 

Moderetailers hopen dan ook dat veel winkelaars daar gebruik van zullen maken want met de modesector gaat het volgens Delanghe niet zo goed. “Als we de evaluatie maken van afgelopen voorjaar zien we toch dat we een kwart minder verkocht hebben dan in 2019", klinkt het. "Het is het derde seizoen op rij dat we met slechte cijfers moeten afsluiten. We zetten dus alles in op de solden om dit seizoen recht te trekken.” 

Daarnaast is het nog om een andere reden belangrijk dat de solden een succes worden, zegt Delanghe. “Eind augustus wordt de wintercollectie geleverd. Die wordt traditioneel al in februari besteld, maar de factuur moet dan wel nog betaald worden. Het is belangrijk dat de solden nu goed verlopen om die wintercollectie te kunnen betalen.”

Hoopvol

Ondanks de afgelopen slechte seizoenen kijkt Delanghe hoopvol naar de toekomst. "Ik zie dat het vertrouwen van de consument terugkomt en de situatie in de modesector gestaag verbetert. Daarnaast hoop ik dat de recente versoepelingen in bepaalde steden ook in het voordeel zullen spelen bij de solden." 

Want wie wil shoppen hoeft geen rekening meer te houden met het aantal personen of de duurtijd, en in bepaalde steden viel de mondmaskerplicht ondertussen ook weg in de winkelstraten. 

De ambitie is om dezelfde cijfers als in 2019 te halen

Ubbe Descamps, zaakvoerder Brooklyn

Ook Ubbe Descamps, zaakvoerder van Brooklyn, heeft er steeds meer vertrouwen in. "Eigenlijk hebben we sinds mei - door de herstart van de horeca - een goede herstart gevoeld. We hebben vertrouwen dat we goede solden gaan kunnen draaien. De ambitie is er om dezelfde cijfers als 2019 te halen."

Geen sperperiode

De zomerkoopjes gaan er misschien al wat meer zoals vroeger uitzien, toch nog niet helemaal. Traditioneel worden die namelijk vooraf gegaan door een sperperiode, waarbij er bijvoorbeeld al aan koppelverkoop wordt gedaan. Maar dit jaar wachten de retailers toch liever af tot de solden echt van start gaan. "Dat is nodig om zolang mogelijk aan normale marge te verkopen", klinkt het bij Delanghe. "We merken dat modehandelaars pas vanaf 1 juli korting willen geven. De consument begrijpt dat denk ik ook wel."

En ook Hans Cardyn van handelsfederatie Comeos benadrukt dat de zomerkoopjes er dit jaar wat anders zullen uitzien. “Het startpercentage aan solden zal er hier en daar wat anders uitzien, wat een vertekend beeld kan geven. In sommige winkels kan je 30% solden verwachten, in andere meer. Dat komt omdat sommige winkels meer stock hebben om mee te starten.” En hoe meer stock, hoe liever verkopers er vanaf willen en hoe hoger de korting.  

Meest gelezen