Pexels

Zowel zwembad van Gistel als van Kortemark sluit vandaag definitief de deuren

Het is vandaag de allerlaatste keer dat er gezwommen wordt in het zwembad van Gistel en ook in dat van Kortemark. Telkens hetzelfde verhaal: beide zwembaden bestaan zo'n 50 jaar en zijn zo sterk verouderd dat het volgens het gemeentebestuur niet  verantwoord is om er nog veel in te investeren. 

Een nieuw dak, nieuwe centrale verwarming,... er zijn serieuze investeringen nodig om zowel het zwembad van Gistel als dat van Kortemark open te houden. Maar beide baden dateren -zoals zoveel oudere zwembaden - nog van de jaren 70. De kans dat er op korte termijn nieuwe onkosten moeten gemaakt worden is groot. Dus hebben de gemeentebesturen in beide gemeenten beslist om hun bad te sluiten.

Stukje levensverhaal

Het zwembad van Kortemark, Flipper, is wel best bijzonder, want het was met zijn lengte van 16,66 meter één van de kleinere openbare baden die er zijn. Gino Mortaignie was er 40 jaar redder. De sluiting is een emotioneel moment voor hem: "Ik heb er, denk ik, zo'n 800.000 zwemmers zien passeren, heel veel kinderen leren zwemmen. Ik krijg soms zelfs reacties van mensen aan wie ik vroeger zwemles heb gegeven die nu zelf met hun kinderen komen. Dat zwembad is toch een stukje van mijn levensverhaal."

Ik kreeg soms reacties van mensen die ik als kind heb leren zwemmen, die dan terugkwamen met hun kinderen

Uitwijken naar buurgemeenten

in Gistel moeten de sportclubs en scholen nu naar Middelkerke of Oostende. In de streek rond Kortemark zijn er nog zwembaden in Diksmuide en Torhout. Het gemeentebestuur liet er al weten de vervoerskosten te zullen betalen voor het schoolzwemmen. 

Meest gelezen