VRT NWS

3 aardappelleveranciers van Lutosa in Waregem veroordeeld voor fraude: "Gesjoemel ontdekt door privédetective"

Drie leveranciers van het aardappelverwerkend bedrijf Lutosa in Waregem zijn veroordeeld voor fraude. Zij hebben jaren  gesjoemeld met de weegbrug, waardoor ze meer gewicht bij de leveringen van aardappelen konden aanrekenen. Eén van de aardappelleveranciers, uit Opwijk, kreeg 12 maanden cel en moet een boete betalen van 40.000 euro.

Het aardappelverwerkend bedrijf Lutosa uit Waregem kreeg enkele jaren geleden een tip dat er gesjoemeld zou zijn met de leveringen van aardappelen. Enkele leveranciers zouden meer gewicht aangerekend hebben dan ze effectief hadden geleverd. Lutosa schakelde een privédetective in en die ontdekte dat er rare manoeuvres gebeurden bij de metingen aan de weegbrug. 

Telkens als er een aardappelboer met een levering arriveerde en voor de metingen op de weegbrug reed, ging een tweede chauffeur met een andere vrachtwagen met de voorwielen ook op de brug staan. Soms zetten die aardappelleveranciers er nog een vorklift of een tractor bij. Daardoor lag het gewicht van de geleverde aardappelen hoger dan het effectief was en verdienden ze heel wat extra geld.  Eén aardappelleverancier uit Opwijk werd het zwaarst veroordeeld. Hij kreeg 12 maanden celstraf en moet een boete van 40.000 euro betalen. Ook 2 ex-werknemers van het bedrijf zaten in het complot. Zij kregen beiden cel- en werkstraffen.

Meest gelezen