32 Limburgse gemeenten schakelen over op 5 verschillende afvalzakken: "Ze worden op 1 dag opgehaald"

Vanaf 1 januari zal Limburg.net in 32 gemeenten in Limburg en in Diest verschillende soorten afval in aparte zakken ophalen. In Lommel is dat Optimo systeem al succesvol uitgetest, daarom wordt het nu uitgebreid naar Noord- en West-Limburg. Maar ook Diepenbeek en Genk springen mee op de kar. "De zakken worden op dezelfde dag opgehaald", zegt voorzitter Luc Wouters van Limburg.net.

Vanaf 1 januari zal Limburg.net met 5 verschillende afvalzakken werken;  dus niet alleen voor restafval en voor PMD + plastic. Er komen ook aparte zakken voor tuinafval, keukenafval en textiel. "Er is 1 ophaalwagen die al die verschillende soorten afval op dezelfde dag zal ophalen", vertelt voorzitter Luc Wouters van Limburg.net. "In de sorteerinstallatie wordt dat nadien per fractie opnieuw van elkaar gescheiden." 

Met 8,6 op 10 kunnen we een sterk rapport voorleggen

Luc Wouters, voorzitter Limburg.net

In Lommel werd het Optimo-systeem in 2017 al uitgetest en met succes. "We krijgen een 8,6 op 10 van de mensen in Lommel", zegt Wouters. "Op het moment dat veel studenten nu met een rapport thuiskomen, denk ik dat ze met een 8,6 een sterk rapport kunnen voorleggen." 

Door alle afvalstromen met 1 vuilniskar op te halen, kan Limburg.net milieuvriendelijker werken. "Daardoor kan Limburg.net de uitstoot van CO2 met 40% doen dalen", gaat Wouters verder. "Op een moment dat we willen gaan voor een klimaatneutrale maatschappij is die besparing een heel goede zaak."

Diepenbeek en Genk

Niet alleen de gemeenten in Noord- en West-Limburg stappen op 1 januari 2021 in het nieuwe systeem, ook Diepenbeek en Genk springen al mee op de kar. "Daardoor kunnen onze inwoners bijna 20 euro besparen op hun afvalfactuur", benadrukt burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk. In het centrum van Genk zullen de afvalzakken elke week opgehaald worden, in de andere gemeenten zal dat om de 2 weken zijn. 

Meest gelezen