Gettyimages

Bibliotheken 5 gemeenten Rivierenland gaan samenwerken: "Lezers krijgen een veel groter aanbod"

De gemeentebesturen van Bonheiden, Duffel, Lier, Putte en Sint-Katelijne-Waver hebben beslist hun openbare bibliotheken nauwer te laten samenwerken. Inwoners die zich inschrijven in één bib, zijn ook meteen lid van de vier andere bibliotheken. Lezers krijgen toegang tot vijf collecties en hebben een groter aanbod aan lezingen, workshops en andere activiteiten. 

Volgens schepen van bibliotheek van Bonheiden Mieke Van den Brande (CD&V) gaan vooral de lezers uit het Rivierenland genieten van de samenwerking. "Inwoners uit de 5 gemeenten kunnen met één pas genieten van het aanbod van de vijf bibliotheken. Ze kunnen fysiek langsgaan bij één van de aangesloten bibliotheken, maar evengoed zoeken in de samengevoegde digitale collecties. Het aanbod wordt groter, terwijl de drempel om de bib te bezoeken verlaagd wordt." 

Het aanbod wordt groter terwijl de drempel verlaagd wordt

Mieke Van den Brande (CD&V), schepen van bibliotheek Bonheiden

Die bezoekers hoeven zich maar een keer te registreren om lid te zijn van de vijf bibliotheken. Er komt geen administratie bij kijken als een inwoner de bib van een ander dorp binnenstapt. De regiobib maakt gebruik van één digitaal ledenbestand. Maar wie dichter bij huis wil blijven, kan zeer eenvoudig en gratis boeken, dvd's of cd's laten overkomen van een andere bibliotheek. 

Efficiëntere dienstverlening

De nauwere samenwerking moet ook zorgen voor een efficiëntere dienstverlening. Elke bibliotheekmedewerker kan met zijn of haar kennis en expertise mensen in de vijf bibliotheken verder helpen. Het personeel wil professioneler werken en de dienstverlening uitbreiden.

Onder die bredere dienstverlening vallen ook activiteiten zoals lezingen en workshops. De vijf bibliotheken delen één aanbod en dus ook de kosten. Dat deden ze al in het verleden, maar het grotere publiek laat de organisatoren toe om complexere thema's te behandelen. 

Om bezoekers warm te maken voor het project, brengen de bibliotheken samen een gratis zomerbrochure uit vol boeken, lees- en luistertips. In oktober start de samenwerking tussen Bonheiden, Lier en Sint-Katelijne-Waver. De gemeenten Putte en Duffel voegen zich bij het project in de loop van 2022. 

Meest gelezen