8 jaar na treinramp Wetteren: Omwonenden mogen geen eigen eieren en groenten eten door schadelijk blusschuim

Wie in Wetteren in een straal van 100 meter woont rond de plek van de treinramp uit 2013, krijgt vandaag de vraag om geen eigen groenten en eieren te eten. Het blusschuim dat toen gebruikt werd bevatte het schadelijke PFOS, en is mogelijk in de bodem gesijpeld. Ook omwonenden van een zestal andere plaatsen in Wetteren waar dat blusschuim gebruikt is krijgen die vraag. OVAM lijstte die locaties op. 

Bij de treinramp in Wetteren van mei 2013 ontspoorde een trein die giftige stoffen vervoerde. Er kwamen toen dampen vrij die schadelijk waren. Maar over het blusschuim dat de brandweer toen gebruikte werd toen niet gesproken. Nu het duidelijk is dat ook dat blusschuim PFOS bevat, heeft de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM een lijst gemaakt met alle mogelijke plekken in Vlaanderen waar PFOS via het blusschuim in de bodem kan geraakt zijn. "In Wetteren gaat het om zowat zes plaatsen", zegt burgemeester Alain Pardaen (CD&V). 

Bekijk hier de journaalreportage van weleer:

Videospeler inladen...
We wachten niet op de testresultaten van de bodemstalen om omwonenden te informeren
Alain Pardaen (CD&V), burgemeester van Wetteren

Alle Vlaamse steden en gemeenten kregen van OVAM een lijst met plaatsen waar de bodem schadelijke PFOS kan bevatten nadat blusschuim gebruikt is. "Samen met de mensen van de brandweerzone hebben we de lijst van OVAM aangevuld, en komen we tot een zestal plaatsen", zegt burgemeester Pardaen. "Naast de plek van de treinramp gaat het dan om terreinen waar een industriële brand gewoed heeft, maar ook om de brandweerkazerne, waar regelmatig blusoefeningen plaatsvinden."

Lees verder onder de foto van de brandweerkazerne van Wetteren

brandweer Wetteren

"Die informatie gaven we door aan OVAM, dat bodemstalen zal nemen en onderzoeken, vervolgt burgemeester Pardaen. "Maar het kan toch enkele weken duren vóór we die resultaten hebben. En daarop willen we niet wachten om de mensen te informeren". 

Er is geen reden tot paniek, alleen tot voorzichtigheid
Alain Pardaen (CD&V), burgemeester van Wetteren

"We geven onze inwoners rond die opgelijste plekken het advies om op te letten", zegt Pardaen nog. "Ze eten dus best geen eigen geteelde groenten of eieren van loslopende kippen. Maar we willen hen zeker geen schrik aanjagen. Het gaat om informeren en verwittigen. Zolang het niet duidelijk is of er PFOS in de bodem zit, is dat het enige wat we kunnen en moeten doen. Ieder beslist voor zichzelf wat hij of zij met dat advies doet. Minstens een honderdtal Wetteraars zullen die raad krijgen. Die wonen in een straal van honderd meter rond de betreffende locaties. Het is dan wachten op de resultaten van de bodemonderzoeken. Als er effectief een PFOS-vervuiling is, dan moet OVAM tot een sanering over te gaan, zegt Pardaen nog.  

kasto80

Meest gelezen