Antwerpse Pelgrimstafel wordt Vlaams cultureel erfgoed: "Zeer lange traditie die gedragen wordt door velen"

De Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen wordt erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. De Pelgrimstafel is een eeuwenoude traditie die jaarlijks plaatsvindt op Witte Donderdag. Er worden telkens 12 alleenstaande bejaarden uitgenodigd om samen te dineren, als verwijzing naar het Laatste Avondmaal.  

Net als de Gentse Feesten wordt de Pelgrimstafel in Antwerpen vanaf nu erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Het gaat om een traditie die al meer dan 500 jaar bestaat. Daarbij worden er telkens 12 bejaarden  uitgenodigd om een vismaaltijd te eten in de kapel van het Sint-Julianusgasthuis, in de Antwerpse Hoogstraat. 

De traditie verwijst naar het Laatste Avondmaal en de twaalf apostelen. Het Sint-Julianusgenootschap wil erop wijzen dat het delen van eten ook in deze tijden nog een belangrijke boodschap is van naastenliefde, en dat er ook vandaag nog veel armoede een eenzaamheid is.

Het is een zeer lange traditie die gedragen wordt door velen

Christophe Coen, Sint-Julianusgenootschap

"Het is een zeer lange traditie die gedragen wordt door velen. We krijgen ieder jaar op Witte Donderdag ook duizenden bezoekers in de kapel. Zij mogen sinds de jaren '70 wel niet meer toekijken hoe de bejaarden dineren", vertelt Christophe Coen van het Sint-Julianusgenootschap op Radio 2 Antwerpen. 

Samen met Gentse Feesten

De Pelgrimstafel wordt samen met de Gentse Feesten aan de inventaris van het cultureel erfgoed toegevoegd. "Het is onwaarschijnlijk dat we nu samen met de Gentse feesten worden erkend. Het zijn twee totaal andere evenementen. Zij zijn veel jonger dan wij, dus de vergelijking gaat eigenlijk niet op", lacht Coen. 

Door corona kon de traditie de voorbije 2 jaar niet doorgaan, want men kon onmogelijk 12 bejaarden uitnodigen die nog niet gevaccineerd waren. Volgend jaar hoopt het Sint-Julianusgenootschap dat de Pelgrimstafel wel weer kan doorgaan. 

Meest gelezen