PA Wire

Prinsen William en Harry onthullen standbeeld van moeder Diana in de Sunken Garden, niet zomaar een tuin

De Britse prinsen William en Harry hebben een beeld van hun moeder, wijlen prinses Diana, onthuld in de Sunken Garden van Kensington Palace (Londen). Het zou vandaag ook de 60e verjaardag van Diana geweest zijn. Het werd door corona en op vraag van William en Harry een beperkte samenkomst. 

Voor de broers William en Harry werd het de eerste fysieke reünie sinds de uitvaart van hun grootvader, prins Philip, in april.  Alle ogen van de Britse pers waren op de broers gericht, na de spanningen die er kwamen na het vertrek van Harry en zijn vrouw Meghan Markle naar de VS, hun interview met Oprah Winfrey en de klacht die loopt tegen Meghan over mogelijk pestgedrag tegenover paleismedewerkers.

(Lees verder onder de video en foto's)

Videospeler inladen...
PA Wire/PA Images
PA Wire/PA Images
PA Wire

Tegelijk is er ook het besef bij de media dat dit vooral een herdenking was voor Diana en dit een moeilijk moment was voor beide broers die moesten opgroeien zonder hun geliefde moeder. De broers hebben een gezamelijk statement de wereld ingestuurd. 

"Vandaag, op wat de 60ste verjaardag van onze moeder zou geweest zijn, herinneren we ons haar liefde, kracht en karakter", aldus de broers in de verklaring. "Elke dag zouden we willen dat ze nog bij ons was, en we hopen dat dit beeld voor altijd zal worden gezien als een symbool van haar leven en haar nalatenschap."

William en Harry kregen op de onthulling ook het gezelschap van Diana's broer, Charles Spencer, en zussen Sarah McCorquodale en Jane Fellowes.

Meghan was er niet bij. Zij beviel vorige maand van dochtertje Lilibeth en blijft in Californië bij haar twee kinderen. Catherine "Kate" Middleton zou kort voor de onthulling van het beeld al samen met echtgenoot William en kinderen George, Charlotte en Louis al een privé-momentje gehouden hebben in de Sunken Garden. 

(Lees verder onder de foto)

AP

Heraangelegde Sunken Garden

Vanochtend gaf het hof foto's vrij van de Sunken Garden die voor de gelegenheid heraangelegd is. De tuin draagt een speciaal plekje in het hart van William en Harry, want het was een van de favoriete locaties van Diana in Kensington Palace. Harry koos bewust voor de Sunken Garden als decor voor zijn verloving in 2017.  

BEKIJK hier nog eens de beelden van die verloving in de Sunken Garden:

Videospeler inladen...

De Sunken Garden is nu voorzien van extra bloembedden. Er staan 4.000 bloemen waarvan 100 vergeet-me-nietjes, de lievelingsbloem van Diana. En rond de vijver is er meer gras aangelegd om meer rust te creëren.  

Over de beeldhouwer die geen bloot schuwt

De Brit Ian Rank-Broadley heeft het standbeeld van Diana ontworpen in nauw overleg met William en Harry. Zij stonden ook in voor de kosten.

Rank-Broadley ontwierp eerder de beeltenis van de Queen die prijkt op Britse geldmunten. Hij kreeg de opdracht een jonge, dynamische en speelse Diana af te beelden. De gevierde beeldhouwer durft graag een streepje sensualiteit (versta: bloot) in zijn werken te gebruiken, maar deze keer wordt dat niet verwacht. Hij beloofde eerder al voor een "passend" eerbetoon te zorgen.

Het is het eerste standbeeld van Diana in Engeland, vertelt correspondente Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1. "Voorheen moest je daarvoor naar Havana, Cuba."

Na de onthulling was de Sunken Garden toegankelijk voor het grote publiek. Prinses Diana werd amper 36. Ze verongelukte in Parijs na een wilde achtervolging door paparazzi. William was toen 15, Harry 12. 

HERBELUISTER het volledige gesprek met Van Bekhoven in "De ochtend":

Meest gelezen