Piloot van Belgische F-16 moet schietstoel gebruiken en raakt gewond bij opleiding in Leeuwarden

Op de luchtmachtbasis van Leeuwarden, in Friesland, in het noorden van Nederland, is er een ernstig incident geweest met een F-16-gevechtsvliegtuig. De piloot heeft zijn schietstoel moeten gebruiken en heeft daarbij een beenbreuk opgelopen. Het incident gebeurde bij de opstart van de F-16 op de vliegtuigparking. 

Volgens Defensie is de motor van de F-16 bij het opstarten om een nog onbekende reden plots op volle kracht gaan draaien waardoor de piloot de controle verloor. Daarop heeft hij zijn schietstoel gebruikt waarna het toestel tegen een uit containers opgetrokken gebouw is gebotst. 

De piloot heeft daarbij een been gebroken. De familie is op de hoogte gebracht. 

Ook een technisch lid van het Belgisch detachement werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, maar is daar inmiddels ontslagen. 

Bekijk hier de eerste beelden van na de crash

Videospeler inladen...

De Nederlandse hulpdiensten kwamen massaal ter plekke. Een Belgisch team van het ASIB (Aviation Safety Investigation Board) van Defensie zal zich nu naar Leeuwarden begeven om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. 

Bekijk hieronder de reactie van kolonel Geert De Decker, stafchef Defensie, uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

De piloot volgt momenteel de Weapons Instructor Course (WIC) in Leeuwarden. Dit is een internationale opleiding met deelnemers uit België, Nederland en Noorwegen. De cursus duurt zes maanden en loopt van 3 mei tot 22 oktober. De Belgische Luchtmacht is er ter plaatse met vijf toestellen, vier cursisten, vier instructeurs en ondersteunend personeel.

Meest gelezen