Foto: Google Streetview

Belliardstraat in Brussel verliest mogelijk nog een rijstrook

De Belliardstraat in Brussel zal mogelijk nog een rijstrook verliezen. Dat schrijft Bruzz en is ons bevestigd. De drukke straat zou dan nog slechts drie rijstroken tellen. Zo wil het Brussels gewest meer plaats maken voor vergroening, fietsers en voetgangers.

Brussel Mobiliteit werkt aan plannen om de drukke Belliardstraat te herorganiseren naar drie rijstroken in plaats van vier. Of de plannen uitgevoerd zullen worden, is nog niet honderd procent zeker. "Vanuit de Brusselse regering willen we die test doen, maar we moeten dat eerst bespreken met Stad Brussel", zegt Pieterjan Desmet, woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt.  

In 2019 werd al een testfase opgestart om van vijf naar vier rijstroken te gaan. Zo'n testfase geldt voor twee jaar. Daarna moet een bouwvergunning worden aangevraagd. "Ondertussen zit die indeling al in een vergunningstraject. Als de testfase van drie rijstroken een positief resultaat oplevert, kunnen we dat in het vergunningstraject aanpassen."  

Of het rijvak effectief wordt geschrapt en op welke termijn dat zou gebeuren, is nog niet duidelijk. Een testfase loopt maximum over een periode van twee jaar, maar het kan ook minder lang duren. Volgens Desmet is het in elk geval nodig. "Er is een enorme aangroei van fietsers in Brussel. De nood aan meer fietsruimte wordt dus steeds groter." 

Langere files

Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring vreest dat de files in Brussel zo nog langer zullen worden. “Dat is iets wat wij ten zeerste betreuren, want we zien de gevolgen daarvan elke dag in de Wetstraat. Daar zijn heel veel files omwille van het schrappen van rijstroken. Hoofdwegen moeten volgens ons vlot bereikbaar en berijdbaar zijn en moeten voor een vlotte doorstroom zorgen. Anders ga je het verkeer in de omliggende straten en woonwijken duwen. Dat is natuurlijk ook geen oplossing.” 

Volgens Desmet zal dat niet automatisch het geval zijn. "Dat zal de testfase moeten uitwijzen, maar wij veronderstellen dat het niet voor meer files zal zorgen. We vermoeden dat meer mensen op alternatieven zullen overschakelen." 

Meest gelezen